Херо Мустафа поздрави Вежди Рашидов за закона за киното

Топ
15:45 - 05 Февруари 2021
2722
Херо Мустафа поздрави Вежди Рашидов за закона за киното

Американската посланичка Херо Мустафа отправи днес специални поздравления към Вежди Рашидов за изключително ангажираната му работа  по новия Закон за филмовата индустрия и за усилията на цялата парламентарна Комисия по културата и медиите за прецизирането на текстовете между първо и второ четене, съобщиха от комисията.

На проведената онлайн среща г-жа Мустафа се обърна към г-н Рашидов с думите: „Запозната съм с Вашата ключова роля и големите усилия, които полагате този закон да бъде приет. Поздравявам Ви за амбицията България да има закон за киното, който ще осигури нови възможности за българското филмопроизводство и за киноиндустрията. Приемането на този закон е исторически момент.“

Според посланичката новият закон отговаря на всички стандарти за съвременно филмопроизводство. Херо Мустафа отбеляза, че  консенсуса в Комисията по културата и медиите по закона е модел как трябва да се работи.

Вежди Рашидов благодари за високата оценка, която е атестат и за работата на Комисията по културата и медиите. „Бих се радвал да посрещна г-жа Херо Мустафа в парламента, когато приемаме закона, ако тя има възможност“, отбеляза Вежди Рашидов. Той благодари на посланичката и за експертното становището, което е предоставила по-рано по Закона за радиото и телевизията и съобщи, че очаква от Министерството на културата да изпрати  в парламента законопроекта, по който работи вече година и половина и чието обществено обсъждане приключи отдавна. „Българските обществени медии имат нужда от съвременен закон и от гарантиране на свободата на словото“, категоричен е г-н Рашидов.

Същевременно 337 души, работещи в кинопроизводството внесоха днес в парламента апел да бъде приет новият Закон за филмовата индустрия. Писмото е адресирано до председателя на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов с копие до всички членове на комисията. Хората, ангажирани в киноиндустрията, настояват да се чуе и техният глас, защото от години се борят за такъв закон.

В текста се  изразява благодарност, че народните представители са се заели с новия Закон за филмовата индустрия и най-накрая всички политически партии са постигнали консенсус по приемането му.

Една от най-важните промени е улесненото възстановяване на разходи за чуждестранни продуценти, които снимат на територията на България. Това е вариация на т.нар. поправка "Ню Имидж", за която стопаните на студиото в Бояна лобират от 2006 г. насам. Законопроектът все пак уточнява, че "с предимство при възстановяването на средства за филмопроизводство на чуждестранни филми ще се ползват продукции, които са свързани с историята и културата на България".

Закон за киното предизвиква бурни дебати сред филмовата общност у нас и тя се раздели "за" и "против" дългочаканите и обсъждани промени.

Както вече няколко пъти Lupa.bg писа през последните месеци се води люта война между кинодейци, обединени в различни асоциации. Депутатите гласуваха изискване продуцентите да бъдат допускани да кандидатстват за държавно финансиране само при условие, че са сключили договор с голям доставчик на медийни услуги - с 1 млн. активни потребители или със средногодишен аудиторен дял в праймтайм най-малко 10 %.

Според част от филмовата общност това облагодетелства най-вече продуцентите, които снимат телевизионни сериали, а не филми за голям екран. Освен това кинаджии се опасяват, че по този начин държавната субсидия за кино, отпускана от Националния филмов център, ще отиде към телевизиите. Досега тя беше 15 милиона лева годишно, но се предвижда през 2021 г. да бъде увеличена на 25 милиона.

Горещите привърженици на закона за киното пък контрират, че така ще се създадат по-смислени критерии за това кои филми са гледаеми и кои не, тъй като според тях понякога държавата чрез Националния филмов център дава спонсорира филми, които се гледат от 100 души. Същевременно тръгна и подписка с искане на оставката на изпълнителния директор на НФЦ Жана Караиванова заради непрозрачност при отпускането на държавните субсидии за филмопроизводство.