Хипертоници, пийте вода и избягвайте жегите

Здраве
10:41 - 24 Юни 2021
1770
Хипертоници, пийте вода и избягвайте жегите

Кардиологът д-р Ваня Господинова сигнализира за нарастващи случаи на Артериална хипертония. Специалистът разясни в подробности за причините, които през летните месеци водят до обостряне на състоянието при хора със сърдечно-съдови проблеми.

„Артериалната хипертония е една от болестите, познати на почти всеки човек, дори и той да няма медицинско образование. Много хора страдат от високо кръвно налягане.

Едни са засегнати поради първично заболяване на сърдечно-съдовата система. Други развиват хипертония вторично в рамките на друго заболяване. Трети пък въобще не знаят за нейното съществуване и неусетно са вече във фаза на късни усложнения.

А до тях неизбежно се стига, ако заболяването не се диагностицира, лекува и контролира. Човек рядко страда от самото високо артериално налягане, освен в случаите, когато още не е адаптиран към хипертонията или при развие хипертонична криза.

Понякога не по-малки проблеми създава и ниското кръвно. В повечето случаи лекарите се притесняват обаче от последствията, а именно исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, сърдечна недостатъчност и т.н.

Няма спор по въпроса дали хипертонията трябва да се проследява и лекува. Понякога обаче трудността идва от правилното разбиране и познаване на болестта.

Нейното контролиране при един болен може изобщо да не съвпада с това при друг с равни други условия. Има все пак и общи характеристики и препоръки, които са валидни за всички.

Дейността на сърдечносъдовата система е динамична и се изменя в рамките на деня, с промяна на сезоните, емоциите, физическите натоварвания и т.н.“, разяснява д-р Ваня Господинова.

Ето и препоръките на кардиологът към хипертониците през лятото:

Сезоните в нашата страна са най-общо четири, но когато говорим за сърдечносъдово здраве  ги разделяме на лятно и зимно време.

Съответно на тях визираме високите и ниски температури. Сърдечно-съдовата система, като всяка инсталация с кухини, пътища и течност, която се движи в тях, е зависима от нейния обем, налягане и капацитетът на тези съдове.

Високите температури водят до едно леко разширение (дилатация) на цялата кръвоносна система. При същия обем кръв намалява налягането върху стените на съдовете. Това се отчита със спад на артериалното налягане. Често една лека хипертония просто „изчезва през лятото”, а по-тежките намаляват своите стойности.

Болните с високо кръвно трябва да бъдат добре информирани от кардиолога си при необходимост кой от медикаментите си да намаляват или дори спират при нужда.

Високите температури от друга страна водят до по-усилено отдаване на течности през кожата. Това, от своя страна, предразполага към дехидратация. Намалява включително течната съставка на кръвта, което отново води до хипотонии.

Летният сезон изисква прием на достатъчно количество течности, които да заместят загубата с потенето. Препоръчва се пиенето на поне 1.5-2 л вода на ден.

Силното слънчево греене през летните дни, особено през обедните часове, е самостоятелен рисков фактор за хипертониците. Нагряването на главата може да промени кръвоснабдяването на мозъка, да преразпредели кръвотока като го насочи към нервната система и спадне в периферните тъкани.

Това, по двоен механизъм, увеличава риска от замайване на съзнанието и дори припадък.

Вероятността за мозъчен или сърдечен инцидент в тези случаи е извънредно висок.

Излизането на открито в разгара на лятото трябва да бъде в по-прохладните части на деня и по възможност със шапка.

 Почивките през летния сезон обикновено са свързани с отпускане и намаляване на стреса на работното място. Увеличава се обаче похапването и не рядко намалява физическата активност. Това може мигновено да се отрази и на дейността на сърдечно-съдовата система.

Хубаво е на слънце да не се излиза веднага след обилен обяд, защото кръвта е съсредоточена в областта на стомашно-чревния тракт и рискът от мозъчна исхемия нараства.

Доброто време предразполага за извършване на морски или планински туризъм. Много хора обработват градини и имат натоварване в земеделието или извършването на ремонтни дейности. Когато това е на открито рискът става двоен.

Болните с високо кръвно налягане трябва да обсъдят със своя лекуващ лекар какъв вид физическа активност могат да извършват според тежестта на заболяването си.

Рискът от рязка промяна в стойностите на кръвното налягане е по-висок при тези болни. За това трябва да бъдат информирани и хората с които се извършва дадена активност.

Лятото, разбира се, е времето на по-лежерното отношение към ежедневните дейности; в това число и болестите, които имаме. Това за жалост понякога води до завишен риск от нередовен прием на лекарствата или самоволна промяна в схемата им, които не винаги е добро решение.

Всяко излизане от нормалния ежедневен ритъм на живота трябва да не включва неглижиране на артериалната хипертония, дори напротив. Добре известно е, че силните, дори и положителни емоции, се отразяват на дейността на сърцето.

С настъпването на лятото, при много - но не при всички - пациенти се налага известна корекция на антихипертензивното лечение — намаляване на дозите и/или броя на приеманите медикаменти.

Моят съвет е всички пациенти с артериална хипертония да посетят лекаря, който ги проследява в началото на летния сезон, за да обсъдят как да продължат лечението през летните месеци, а също и да получат съвети, какви предпазни мерки да вземат през най-горещите дни.

При вземане на решение за промяна в лечението, пациентите трябва стриктно да проследят артериалното си налягане у дома в следващите дни и седмици и при необходимост веднага да потърсят лекарска помощ. В по-комплицираните случаи може да се наложи  24-часово Холтер-мониториране на артериалното налягане,  за което имаме апаратура в медицинския център.

След корекция на терапията е необходим контролен преглед в рамките на 1 до 2 седмици, дори ако пациентът се чувства добре и няма никакви на оплаквания.

Рисково е пациентите сами да коригират антихипертензивното си лечение. Това може да доведе до непредвидимо повишаване на налягането в следващите дни и възникване на сърдечносъдови инциденти. Парадоксално, но при 1-2 от 10 хипертоници летните горещини могат да предизвикат хипертензивни кризи, а не понижаване на артериалното налягане.

Яркото слънце и възможността да бъдем по-дълго време на открито през лятото предизвикват приповдигнато настроение у всички нас, но това понякога играе лоша шега на хронично болните с високо кръвно налягане и сърдечни проблеми.

Мнозина от тези пациенти се чувстват физически и психически добре и самоволно решават да спрат лекарствата си за контрол на кръвното налягане, защото при топло време се изпотяваме, губим течности и това води до спадане на кръвното. Най-важното е всеки с проблемно кръвно налягане да определи дозата на приемания медикамент след консултация със своя кардиолог или личен лекар- предупреждава тя.

Ако се окаже, че през лятото кръвното ви налягането е по-ниско, тогава лекарят може да прецени и да намали дозите на лекарствата, особено на диуретиците, които подпомагат извеждането на течности от организма. Но това трябва да става много внимателно и задължително след консултация със специалист.

В никакъв случай не се самолекувайте и не спирайте приема на предписаните ви лекарства. Рязкото покачване на кръвното при хипертонична криза може да застраши здравето ви и да доведе даже до инфаркт или инсулт. Болните от хипертония трябва да са наясно, че болестта не може да бъде окончателно излекувана, а само добре контролирана с медикаменти и режим на хранене.

Особено внимателни трябва да са и хората с исхемична болест на сърцето. В жегите се получава силно разширение на кръвоносните съдове и голямо топлоотделяне.

През горещите дни е възможно и обостряне на състоянието при пациенти със сърдечна недостатъчност.

Когато обаче се премине определен праг може да настъпи обратното — парадоксална реакция на свиване на кръвоносните съдове. И едното и другото са еднакво опасни са тези пациенти. Затова при стенокардни кризи трябва своевременно да се потърси помощ от лекар.

Какво все пак можем да направим в летните горещини, ако влизаме в някоя от рисковите групи:

Повече плодове, течни храни, минимално количество сол в ястията, около 2 литра вода и задължителен прием на предписаните лекарства.

Тя напомня, че на тези болни са забранени слънчевите бани в горещите часове на деня, а на плаж могат да ходят сутрин рано и след 5 часа следобед“, разяснява кардиологът.