Хирурзи направиха изкуствени ануси на три бебета с аномалии

Новородените са в реанимация, чакат ги да наддадат на килограми

Новини
22:10 - 21 Юли 2019
6583
Хирурзи направиха изкуствени ануси на три бебета с аномалии

Революционна операция направиха лекари в Пловдив. Хирурзитте оперираха три бебета, родили се с една и съща вродена аномалия - некротичен ентероколит. Дечицата са недоносени. При приемането им в университетската болница "Св. Георги" под тепетата двете момиченца са тежали около килограм, а момченцето 860 г.

В клиниката по детска хирургия пеленачетата са претърпели сложни интервенции, продължили по няколко часа. Направени са им временни изкуствени ануси, изведени на предната коремна стена, за да се изхождат през тях. След като наддадат, ще им бъде извършена повторна операция за възстановяване на храносмилателния тракт. Сега бебетата са в реанимация и на апаратно дишане.

В същата клиника е настанено и четвърто бебе с вроден дефект - то е с прекъсване на хранопровода. Получили са се горен и долен сегмент съответно към устата и корема. По тази причина малката пациентка не може да гълта слюнките и те се обират с аспиратор. Предстои да й бъде направена т.нар. "гастростома" с отвор в стомаха, през който чрез тръбичка се подава храна.

Очакванията им са след нея детето да се развива нормално. За разлика от бебетата с некротичен енетероколит то диша самостоятелно. Поставено е в кувьоз.

Миналия месец в клиниката бе извършена успешна операция на новородено момченце с перфорация на тънкото черво, заради което развило перитонит. И при него се наложило да бъде изведен изкуствен временен анус.