Хляб с ядки и тиквички

60 мин (без втасването)

Кухня
10:41 - 07 Май 2019
2868
Хляб с ядки и тиквички

Продукти

500 г брашно

1 кубче прясна мая или 2 пак. суха

1 ч.л. захар

250 мл хладка вода

250 г тиквички

100 г ядки и/или семки по избор

2 ч.л. сол

1 яйце

1 жълтък

3 с.л. прясно мляко.

 

Приготвяне

Маята се смесва с малко хладка вода и захарта, поръсва се с малко брашно и се оставя да шупне за около 10 мин.

Замесва се тесто с куките на миксера или на ръка от брашното, маята, солта, яйцето, останалата хладка вода, като накрая се слагат настърганите на едро и леко изстискани тиквички и нарязаните или счукани 75 г ядки.

Оставя се да втаса на топло, докато си удвои обема – около 45 мин.

Тестото се премесва върху набрашнена повърхност като се оформя на продълговат или кръгъл хляб. Слага се в намазнена тавичка и се оставя да втаса още 45 мин.

Намазва се с разбития жълтък с прясното мляко и се поръсва с останалите счукани ядки.

Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 40 мин.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" -само за 1 лев.