Хляб с ядки и тиквички
60 мин (без втасването)
Продукти
500 г брашно
1 кубче прясна мая или 2 пак. суха
1 ч.л. захар
250 мл хладка вода
250 г тиквички
100 г ядки и/или семки по избор
2 ч.л. сол
1 яйце
1 жълтък
3 с.л. прясно мляко.
Приготвяне
Маята се смесва с малко хладка вода и захарта, поръсва се с малко брашно и се оставя да шупне за около 10 мин.
Замесва се тесто с куките на миксера или на ръка от брашното, маята, солта, яйцето, останалата хладка вода, като накрая се слагат настърганите на едро и леко изстискани тиквички и нарязаните или счукани 75 г ядки.
Оставя се да втаса на топло, докато си удвои обема – около 45 мин.
Тестото се премесва върху набрашнена повърхност като се оформя на продълговат или кръгъл хляб. Слага се в намазнена тавичка и се оставя да втаса още 45 мин.
Намазва се с разбития жълтък с прясното мляко и се поръсва с останалите счукани ядки.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 40 мин.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" -само за 1 лев.