Холандия тръгна на лов за турски атентатор

Актуални новини
16:03 - 18 Март 2019
1561
Холандия тръгна на лов за турски атентатор

Турчин е най-вероятният извършител на атентата в Утрехт по-рано днес, твърди ВВС. Полицията е по следите му, а стрелбата в трамвая в холандския град беше заклеймена като терористичен акт.

Според властите заподозреният има и съучастници, а издирваното лице е роденият в Турция 37-годишен Гьокман Танис.

Холандският координатор за борба с тероризма - Питер-Яап Алберсберг заяви, че всички усилия сега са насочени към залавянето на стрелеца, допълвайки, че може да има повече от един извършител.

Припомняме, че трима души загинаха, а ранените са десетки, като бройката все още се уточнява.

От сутринта районът около спирка "Площад 24-ти октомври" е отцепен, а полицията извършва щателни проверки в голям периметър. Извършителят е избягал с кола и в момента органите на реда го преследват, съобщава ВВС, позовавайки се на информация на местната телевизия NOS.

"Един мъж започна да стреля на посоки. Беше ужасно! Видях ранена жена с кръв по ръцете и дрехите й. Доведох я в колата ми и й помогнах. Когато полицията пристигна, тя беше в безсъзнание", сподели пред NOS мъж, станал пряк свидетел на атентата.

Според холаднски медии една от къщите в квартал "Тихелаарслан" е обградена от тежковъоръжени полицаи, тъй като според силите на реда в нея най-вероятно се укрива стрелецът от трамвая.

Градският транспорт в Утрехт е частично спрян, като се движат единствено влаковете.

Училищата в града са евакуирани и вратите им са затворени.

Заради растящото ниво на заплаха полицията засили мерките за сигурност и по всички холандски летища.

Премиерът на Холандия Марк Руте заяви, че е силно разтревожен от случката и свика кризисна среща на правителството. Руте отложи седмичните си коалиционни разговори.