Холандските фенове - вън от стадионите до откриването на ваксина

Нидерландия забрани всички спортни събития най-рано до 1 септември

Спорт
16:48 - 07 Май 2020
1643
Холандските фенове - вън от стадионите до откриването на ваксина

Запалянковците няма да бъдат пускани на футболни стадиони в Нидерландия, докато не се създаде ваксина срещу новия коронавирус, сподели здравният министър на страната Хюго де Йонге.

Спортът там в момента е преустановен, като местното правителство забрани всички спортни събития в страната най-рано до 1 септември.

Решението доведе до преждевременния край на Ередивизи, като не бяха определени нито шампиони, нито изпадащи. Де Йонге писа до нидерландския парламент, за да обясни, че дори ако правителството реши да позволи провеждането на спортни събития от септември, феновете няма как да посещават двубоите.

„Все още не може да споменем дата за последната стъпка, масовите прояви. Това ще е възможно само ако има ваксина и никой не знае колко време ще отнеме за откриването на такава. Разбира се, че се надяваме това да се случи скоро, но година или повече е напълно реалистична мисъл“, каза той.

Според медицинските експерти откриването на една ваксина може да отнеме средно 10 години. Въпреки това, поради големия международен интерес и инвестиции в създаването на ваксина срещу заразата, някои специалисти са на мнение, че такава може да се открие в следващите няколко месеца. По света, се провеждат около 460 лабораторни изследвания с цел справяне с вируса.