Холандският външен министър се застъпи за активиста, разкъсал Корана

Свободата на изразяване е важна ценност, подчерта Вопке Хукстра

Новини
21:05 - 24 Януари 2023
2447
Холандският външен министър се застъпи за активиста, разкъсал Корана

Свободата на изразяване е важна ценност и се отнася и за неприятните мнения. Това заяви днес нидерландският външен министър Вопке Хукстра, коментирайки действията на активиста, разкъсал Корана пред сградата на националния парламент, предаде Нидерландската радиотелевизионна корпорация.

Министърът подчерта, че разбира провокативната и обидна страна на подобни действия. Според него обаче свободата на изразяване е важна ценност.

Тази свобода важи и за неприятните мнения, каза Хукстра.

На 22 януари лидерът на антиислямското движение "Пегида" Едвин Вагенсвелд организира митинг пред парламента, на който разкъса Корана. Той окачестви действието си като свобода на изразяване, каквато трябва да бъде разрешена в страната, предаде БТА. 

Акцията остана почти незабелязана в Нидерландия, но информацията за деянието бързо се разпространи в социалните медии в Турция.

Посланикът на Нидерландия в Турция днес бе извикан в министерството на външните работи в Анкара, където пред него е изразен бил протест във връзка с разкъсването на екземпляра от Корана на демонстрацията в Хага.