Храни и напитки за здрав сън

Здраве
14:53 - 15 Март 2019
2731
Храни и напитки за здрав сън

Добрият сън влияе както за здравето, така и за настроението ни. За да е здрав и пълноценен, специалистите препоръчват вечер да се консумират някои от следните храни:


Мляко и млечни продукти

Повечето хора са чували, че трябва да пият мляко, ако имат проблеми със съня. В  калцият в млечните продукти помага за регулирането на свързания със съня хормон мелатонин.

Череши

Вкусният плод не само е чудесен десерт, но и помага за добър сън. Черешите са отличен източник на мелатонин. Проучвания са установили, че хората, които пият черешов сок, заспиват по-бързо и спят по-дълго.

Нахут

Богатият на витамин В6 и триптофан нахут често е наричан "чудодеен зеленчук". Съставките му допринасят за чувството за ситост и помагат за отслабване, и влияят благоприятно върху съня.


Риба

Искате да спите добре през нощта? Хапнете сьомга или риба тон за вечеря. Рибите са богати на витамин В6, който помага на епифизната жлеза да произвежда мелатонин. Със същата цел могат да се консумират скариди и омари.



Спанак

Спанакът е отлично средство за добър сън, който е от изключително значение за правилното функциониране на имунната система. Зеленчукът е богат на желязо, фолиева киселина и витамин С и благодарение на тях също е мощен съюзник срещу умората.