Христо Смоленов: Тероризмът и коронавирусът си приличат

Общество
10:06 - 03 Юли 2020
1859
Христо Смоленов: Тероризмът и коронавирусът си приличат

21-годишен български гражданин от сирийски произход бе задържан в Бургас по обвинение в тероризъм. Арестуваният при акция на ГДБОП е бивш шампион по борба. Той се разследва за връзки с "Ислямска държава". "Това е една трагедия за семейството. За радост не се е превърнала в трагедия за много семейства в резултат на терористичен акт", коментира експертът по антитероризъм проф. Христо Смоленов, цитиран от bgonair.bg.

Той допусна, че този младеж, който е имал блестяща спортна кариера, е попаднал в обсега на ИДИЛ. "Тероризмът и COVID-19 много си приличат - или ги има, или ще ги има, или изобщо не знаем, че ги има", допълни експертът. Според него промиването на мозъци е основното оръжие на ИДИЛ.

"Бия тревога. Нашата общественост трябва да разбере колко илюзорна е версията за бързата интеграция на тези хора, в резултат на това, че ще бъдат поставени в нови условия на европейския континент. Попадайки в сферата на въздействие на психологическата обработка на ИДИЛ, те се променят до неузнаваемост", категоричен бе Смоленов. По думите му висш пилотаж в антитероризма е превенцията.