Художникът Вале Кардамски пред Lupa.bg: Коронавирусът е онова световно зло, което ще ни доведе до катарзис

Ексклузивно
12:51 - 21 Март 2020
17011
Художникът Вале Кардамски пред Lupa.bg: Коронавирусът е онова световно зло, което ще ни доведе до катарзис

В условията на извънредно положение и на социална изолация, наложена заради пандемията от коронавирус Lupa.bg потърси за мнение популярния попарт художник Валентин Кардамски-Вале. Той е известен с активната си гражданска позиция. Освен по актуалната тема за епидемията го попитахме и над какво работи в днешно време. "Толкова слаби станахме, че "обичам те" се превърна в емотикон на сърце в чат, но не можем да го кажем с думи. След коронавируса ще осъзнаем, че нямаме време нито да сме слаби, нито да не сме истински, защото може да нямаме утре", сподели емоционално Вале Кардамски.



- Г-н Кардамски, започнахте да рисувате мотиви от българската литература. Защо?

- За да не забравим. В момента обществото ни е изправено пред пагубна забрава. Не помним накъде отиваме, но тичаме през глава нанякъде. Скоро ще забравим и фамилиите си, защото сме на път да забравим корените си. И като обиколим цялата земя докато търсим, къде ще се върнем? За 30 години се научихме да правим добре само едно нещо - да забравяме и да се отказваме от тови кои сме. Много наши сънародници станаха толкова гъвкави, за да се впишат в други общества, че даже не помнят, че са българи. Но онези обществата в които си мислят, че са се вписали няма да забравят, че те са чужденци. У нас процесът на отричане от родното се превърна в основна цел. Дори много хора, които живеят в България се отказват от нея повече, отколкото онези, които са преминали границите ни, за да търсят по-добър живот. 

Картината "Българка"


- Има ли път назад?

- Коронавирусът е онова световно зло, което ще накара хората да погледнат в себе си и да станата по-добри не само у нас, а в световен мащаб. Даже да не искат ще се случи. Той ще провокира един вид нов Световен ред, който ще промени мисленето им. Това се е случвало и преди. Науката и изкуството са взимали връх след пандемии, войни и катаклизми. Защото хората са осъзнавалисвоята крехкост, изправени пред лицето на голямата опасност. Независимо от последиците на пандемията, човечеството ще отправи поглед към себе си и ще започне да усеща и чувства. Това е катарзис и преосмисляне на ценностите. 

"На браздата"


- Какво следва, според Вас?

- До вчера основното верую беше трупането на блага. Угоихме душите си до степен на безчувственост, самоподвели се, че ще живеем безкрайно. И колкото материално силни ставахме, толкова отслабвахме духовно. Можехме да плачем пред телевизора на добре изиграни страдални роли, но не трепвахме пред болките на хората от съседния дом. Толкова слаби станахме, че "обичам те" се превърна в емотикон на сърце в чат, но не можем да го кажем с думи. След коронавируса ще осъзнаем, че нямаме време нито да сме слаби, нито да не сме истински, защото може да нямаме утре.

"Пушач на лула"


- Как приемате сегашната социална изолация, наложена като мярка за справяне с коронавируса? На Вас трудно ли вие е да си стоите вкъщи, имайки предвид, че сте активен човек, комуникативен? Смятате ли, че социалната изолация ще се превърне в проблем за обществото, ако продължи дълго време?

- Трудно е. Но кое е лесно? Обществената ми изолация ще ми даде време да бъда повече със себе си. Аз също съм заразен с онзи вирус на глобализацията. Колко да сме хора на света, ако не сме хора на България и близките си? Да, ще се превърне в проблем, заради спорните сигнали, които ни дават отговорните за държавата. Основният спор е, че днес са особено загрижени за нас, но до вчера не бяха тъй убедителни в това. Но вярвам, че желанието за комуникация между нас ще стане по-истинско после. Ще оставим чатовете и телефоните и най-сетне ще почнем да се виждаме. Ще седнем заедно и ще започнем да споделяме очи в очи. И ще си спомним, че можем да сме повече хора.


- Какво да очакваме, като теми в платната Ви?

- Ще продължа да наблягам на родните мотиви. Белким се сетим, че сме българи. Дано да осъзнаем, че докато се опитваме да не си харесваме страната си, винаги ще се намерят други, които ще го направят. Умишлено не споменах основния мотив за това нехаресване - политиката и политиците ни. Мисля, че в основата на отказа ни от България са вечно жадните ни очи за повече. Ако нещо не харесваме тук, да го променим, а не да бягаме. 

Lupa.bg публикува две видеа, които разкриват как Валентин Кардамски създава творбите си

Процесът по създаването на картината "На браздата", вдъхновена от Елин Пелин


 
 
Процесът по създаването на картината "Българка"


Снимките и видеата са взети от страницата на Вале Кардамски във фейсбук