Хумус + Шоколад = Шокохумус
И сладко, и полезно
Нещо много сладко - представете си дори и полезно, се промъква и завладява сърцата на шоколадовите фенове. Вклиняването му е толкова бързо, колкото и бързо и лесно се приготвя. Шоколад с нахут или по-запомнящото се шокохумус – вкусно и здравословно!
Как се стигна до сладката версия? Традиционният хумус от ориенталската кухня – любим вече и у нас, се приготвя от нахут, сусамов тахан и подправки.
Заради все по-голямата си световна популярност, се родиха и се раждат повече и повече вариации: например с тиква, с лют червен пипер, с червено цвекло, със слънчогледов тахан и т.н. експерименти на вкус.
Няма как да не се стигне и до включването на великия Шоколад – до сладката версия. В нея нахутът си е нахут, но сусамът се заменя с какао и бадеми, солта със захар или нещо друго сладко, кимионът и чесънът – с ванилия и канела и т.н. различни експерименти. Резултатът винаги е убедителен – просто е вкусно сладък!
Шокохумус основна рецепта
за 4 порции, 15 мин
Продукти
30 г белени бадеми, 5 фурми, сварен нахут – около 400 г, 30 г какао на прах, 4 ч.л. агаве сироп или мед, кафява захар (подслаждането може да се увеличи или намали на вкус), 20 г кокосово масло, ½ шушулка ванилия или 1 пак. ванилова захар, 1 щипка канела, 120 мл овесено, бадемово мляко или прясно мляко.
Приготвяне
Бадемите се смилат много фино. Свареният нахут се изплаква с вода и се отцежда много добре.
Смесват се бадемовото брашно, нахутът, нарязаните на дребно фурми, какаото, агаве сиропът, кокосовото масло, ванилията, канелата и овесеното мляко.
Всичко се пасира и шокохумусът е готов за директна употреба. В хладилника вкусната сладост е стабилна около 1 седмица.
Една безкрайна употреба!
Вместо направо с лъжицата, шокохумусът може да се вкара в безкрайна по-изтънчена употреба. Въпрос на вдъхновение или на копиране от течния шоколад в буркани.
Шокохумусът може да се намаже на всичко – хляб, козунак, кекс, гофрета, бисквита. Това всичко е във въображението!
С добавяне към сладкия хумус например на разтворимо кафе и/или ликьор пък му се придава специално докосване.
Гарнирането на шокохумуса, намазан върху нещо, или направо в купичка, също е развихряне на фантазията – пресни плодове, сушени, мариновани, както и всякакви ядки, солети, чипс, корнфлейкс, дребни бонбони, дори супер храни като чия и др. Разбира се и с още шоколад – настърган шоколад или разтопен.