Хюсни Адем се закле в НС на мястото на Филиз Хюсменова

Зам.-председателката на ДПС подаде оставка като депутат заради вота във Варна

Политика
17:00 - 27 Юни 2024
1532
Хюсни Адем се закле в НС на мястото на Филиз Хюсменова

Хюсни Осман Адем е обявен за народен представител в 50-ото Народно събрание от Трети изборен район – Варненски, издигнат от Движението за права и свободи (ДПС). Това се посочва в решение на Централната избирателна комисия.

С писмо в ЦИК е получено решение на Народното събрание от 21 юни 2024 г., с което са прекратени пълномощията на Филиз Хакъева Хюсменова като народен представител от Трети изборен район – Варненски, издигната от листата на ДПС в 50-ото Народно събрание.

Според сайта на РИК втори в кандидатската листа е Месут Ердинч Рушид.

В друго решение на ЦИК се посочва, че от Рушид е постъпило заявление, с което иска да бъде заличен и да не бъде обявен за избран за народен представител от кандидатската листа на Движението за права и свободи. С решение от 13 юни 2024 г. Месут Ердинч Рушид е обявен в списък Б, под № 102 от кандидатската листа на ДПС в Трети изборен район – Варненски. Подаденото заявление следва да се счита като заявление от Месут Ердинч Рушид да бъде заличен от обявения списък Б и да не бъде обявен за избран за народен представител, посочват от ЦИК и добавят, че Месут Ердинч Рушид е заличен от списъка.

По-рано стана ясно, че Филиз Хюсменова от ДПС подава оставка като депутат от парламента. Решението си тя обоснова с мотива, че по този начин поема отговорност за резултата от изборите във Варна.

Това тя заявява в свое обръщение, качено на Фейсбук страницата на ДПС-Варна, откъдето тя бе избрана за народен представител.

„ДПС във Варненска област беше силата, дала живот и вдъхновение на първите, тръгнали организирано и легитимно да защитават правата си, начело с Почетния ни председател д-р Ахмед Доган. То беше пример за подражание на други организации.
Благодаря ви, че в нелекото време на настоящото ни политическото битие, отново бяхме заедно и получих вашата подкрепа като водач на листата за Народно събрание! Опитахме се да върнем ентусиазма, зрелостта и мъдростта в политиката на нашето ниво. Резултатите не са това, което ни се искаше и очаквахме, въпреки че работихме здраво в екип, с вяра за промяна и заедност“, написа тя.