И Франция евакуира дипломатите си от Украйна

Дмитрий Песков подчерта, че Русия не представлява заплаха за никого

ЕС
12:48 - 24 Януари 2022
2071
И Франция евакуира дипломатите си от Украйна

Франция ще евакуира дипломатите си и техните семейства от Украйна. Това съобщи украинският сайт за новини и анализи "Вести", позовавайки се на източници от украинския парламент.

По-рано британското външно министерство съобщи, че някои служители в Украйна напускат страната в отговор на предполагаемата нарастваща заплаха от страна на Русия. По същата причина Държавният департамент на САЩ по-рано нареди на семействата на служителите на посолството в Киев да напуснат Украйна, а също така позволи на някои от служителите на дипломатическата мисия да го направят доброволно.

Наскоро в западните страни, както и в Украйна, бяха направени изявления за възможно руско нахлуване на украинска територия.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков определи тази информация като празно и безпочвено нагнетяване на напрежението. Песков подчерта, че Русия не представлява заплаха за никого.

В същото време той не изключи възможността за провокации, които да оправдаят подобни изявления, и предупреди, че опитите за силово решаване на кризата в югоизточната част на Украйна ще имат най-сериозни последици.