И Хаджи Тошко напира за F-16

Политика
14:56 - 06 Април 2022
2749
И Хаджи Тошко напира за F-16

Необходимо е България да има бойна авиация. Това коментира пред журналисти в парламента хаджи Тошко Йорданов, председател на ПГ „Има такъв народ“ (ИТН) във връзка с полученото одобрение от правителството на САЩ за продажба на нови осем изтребителя F-16 Block 70 на България с доставчик компанията „Локхийд Мартин“ за сумата от 1,673 милиарда долара.

Йорданов посочи, че сега страната ни разполага с няколко стари самолети МиГ-29. Не знам колко от тях са във функционалност и за колко време могат да функционират, ако се наложи нещо да се свърши. Естествено, че е необходимо да имаме отбранителни способности, повече от логично е, посочи Йорданов.

По думите му в крайна сметка отбраната струва пари. Според председателя на ПГ на ИТН проблемът е в предната партида F-16, които по думите му са все още само на хартия. Не знам как са го сключили ГЕРБ този договор, не знам какви условия са прилагани, не съм виждал договора в детайли, не знам има ли забавяне, има ли неустойки, но, като се абстрахираме от всичко това, естествено, че ние трябва да имаме авиация, допълни Иванов.

Колегата му Станислав Балабанов коментира искането на единия от коалиционните партньори в управлението, а именно посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата.

„За пореден път от „Демократична България“ заявяват нещо чрез декларация в пленарна зала. Това трябва да го обсъдим на коалиционен съвет, за да видим какви са им мотивите“, заяви Балабанов и уточни, че едва тогава могат да излязат с политическа позиция.