И Пеевски призова за прекратяване на "изкуствената криза с недостига на инсулин"

Политика
10:12 - 02 Ноември 2023
2281
И Пеевски призова за прекратяване на "изкуствената криза с недостига на инсулин"

За незабавното издаване на заповед от министъра на здравеопазването, с която да бъде временно спрян паралелният износ на лекарства за лечение на животозастрашаващи заболявания, сред които и инсулин настоя съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, съобщиха от пресцентъра на движението.

Той е сезирал министъра, след като публично бяха оповестени тревожни данни за това, че заради спекулативния износ на тези медикаменти под риск са поставени здравето и живота на хиляди български пациенти, половината от които са деца.

Делян Пеевски напомня, че всяко забавяне на забраната води след себе си непредвидими последици. Най-опасно от всички бездействия е бездействието по отношение на здравето на хората, казва Пеевски в писмо до министъра. Това е грубо погазване както на Хипократовата клетва за всеки един медик, така и за клетвата, която полага всеки български министър и депутат, отбелязват от пресцентъра на ДПС.

Вчера спешни действия, с които да се забрани износа на животоспасяващи лекарства, включително инсулини, поиска председателят на парламентарната здравна комисия Костадин Ангелов от ресорния министър Христо Хинков.