И все пак живот на Марс е имало

Марсоходът откри нови доказателства

Мистика
14:28 - 24 Юни 2024
5831
И все пак живот на Марс е имало

Изследователи, работещи с марсохода Curiosity, откриха нови доказателства, че преди милиарди години на Марс е съществувала обитаема среда. Изследването е публикувано в Journal of Geophysical Research: Planets.

Curiosity откри големи количества манганов оксид в скалите на кратера Гейл, които някога са били част от древно езеро. Този минерал обикновено се среща в езерата на Земята поради силно окислителни условия, които причиняват образуването на манганови кристали в присъствието на кислород.

„Наличието на манганов оксид в толкова големи количества на Марс предполага, че подобни условия може да са съществували в кратера Гейл, когато е бил пълен с вода“, казва геохимикът Патрик Газда от Националната лаборатория в Лос Аламос.

Изследователите смятат, че мангановите оксиди вероятно са се утаили по брега на езерото в присъствието на богата на кислород атмосфера. Това е още едно доказателство, че в древния кратер Гейл на Марс е съществувал живот.

„Средата на езерото Гейл, както се вижда от тези древни скали, ни дава прозорец към обитаема среда, която е забележително подобна на местата на Земята днес“, казва Нина Ланца от Националната лаборатория в Лос Аламос. 

Мангановите минерали са често срещани в плитки води с високо съдържание на кислород, открити по бреговете на езера на Земята, и е забележително да се открият такива разпознаваеми характеристики на древния Марс.

Откъде идва този кислород е друг въпрос, който остава без отговор, въпреки че е възможно ударите на метеорити в началото на историята на Марс да са освободили кислород от повърхностните ледени отлагания.