Идат нови мерки срещу вируса в петък (НА ЖИВО)

Внасят моноклоналните антитела за лечение у нас до края на месеца

Здраве
14:11 - 13 Октомври 2021
1830
Идат нови мерки срещу вируса в петък (НА ЖИВО)

Здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че у нас вероятно има над 20% преболедували коронавируса и така общият брой на предполагаемо защитените от фатален изход, заедно с едва 19-те процента ваксинирани, е около 40-50 на сто. 

Съветничката на здравния министър проф. Мира Кожухарова показа диаграмите за разпространението на инфекцията и обясни, че вълната ще се смята за стихнала при достигане на заболеваемост от около 100 души на 100 000. 

Иначе здравните власти обявиха, че смъртността у нас не била страшна, особено в сравнение със съседна Сърбия. В Румъния пък заболеваемостта сега била в пъти по-висока, отколкото у нас и отколкото при предишната вълна там. 

Кацаров иска медицинските съвети да се съберат в областите с повишена смъртност, за да започне сравнение на спуснатия от МЗ протокол за лечение и реално прилагания в болниците. И съобщи, че до края на месеца България ще разреши вноса на експерименталните моноклонални антитела, въпреки че не са разрешени все още за употреба в ЕС. 

"Ситуацията е напрегната, безспорно, но не сме се паникьосали. Има регионални проблеми, но изчерпан капацитет няма нито в София, нито някъде другаде", отсече Кацаров. В петък се очаква прилагането на още мерки за спиране на разпространението.