Идва ли краят на изборната спирала? (НА ЖИВО)

Лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се срещат за пръв път пред камерите за кабинет

Политика
10:31 - 25 Април 2023 (обновена)
4490
Идва ли краят на изборната спирала? (НА ЖИВО)

Първа лидерска среща между председателите на коалициите ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната - Демократична България се провежда в сградата на Народното събрание, пред камерите на телевизиите и диктофоните на репортерите. Именно тя трябва да даде отговор на въпроса дали страната ще излезе от безкрайната изборна спирала от 2 години насам след 5 последователни парламентарни избора. 

Бойко Борисов, Румен Христов и Кирил Петков-Асен Василев заедно с Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов сядат на масата за преговори. Lupa.bg следи развоя на разговорите и ще Ви информира за изхода от тях. 

Още в началото им Борисов изрично предупреди, че нови избори през юли или август при невъзможност за съставяне на редовно правителство, ще произведе, ако не същите - то подобни резултати. И призова колегите си да мислят заедно за бюджета, докато намекна, че е възможно реализирането на редовно правителство с втория мандат, т.е. този в ръцете на ПП-ДБ. 

Кирил Петков заяви готовност за разговор за политики и добави, че основен приоритет е бюджетен дефицит от 3 на сто, докато социалната програма не се съкращава. По думите му сектор "Енергетика", правосъдната реформа и промените в секретните служби са основни цели и фокус на евентуалното продължаване на преговорите с ГЕРБ. 

"В първия мандат сме заявили, че не можем да подкрепим правителство. Но сме готови на разговори, особено по темата за бюджета", добави експремиерът Петков.

Асен Василев пък допълни, че смята, че трябва да се работи със самото финансово министерство, за да се отстранят грешките, които вече разкри, както и "непълнотите" в предложения от служебната власт разчет за макрорамката за годината. По думите му капиталовата програма в него е драматично увеличена. "Заложени са 10 милиарда - двойно на инвестираното миналата година", отбеляза бившият финансов министър. Той очерта и още параметри, с които видимо не е съгласен, на фона на прогнозата му, че има в същото време недофинансирани дейности според проектобюджета. 

Василев е убеден, че 3-процентовият дефицит няма проблем да се задържи, без да се вдигнат данъците и с лев. 

Бойко Борисов пък допълни, в съгласие в него, че може да се работи и за по-нисък публичен дълг. 

Работата по законодатената програма заедно показва че можем да имаме консенсус. Над 30 закона се обединиха като решение и смисъл, заяви шефът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Ясно е, че важни са законите за правосъдната реформа, част от Плана, както и всички, които сме изготвили като част от тази законодателна програма.

Мнозинството, което можем да формираме заедно и в постоянните комисии, които ще сформираме тази седмица, може да започне разглеждането на най-важните законопроекти паралелно с обсъждането на Закона за държавния бюджет. Затова предвлагаме освен комисиите, да работят паралелно - двете групи - едната, свързана със законодателната част, другата - с финансовите въпроси и бюджета, предложи Атанасова.

Все още не е изпълнен докрая ангажимента, с който имаше срок за служебния кабинет да изготвят набор от законодателни измемнения във връзка с Плана. Трябва да имаме и реализирани проекти, за да имаме плащане по Плана. Не е важно само бързината, но и партньорнство със служебното правителство, призова Атанасова.

По някои от законопроектите имаме спор по правна техника и детайли, но не по основните акценти - промените в НПК за разследването на главния прокурор. Казали сме, че ще подкрепим законопроекта, обсъдихме го детайлно - може би ще се наложи някои козметични и редакционни промени, обясни шефът на ПГ на ГЕРБ.

Буквално от утре трябва да започнем работа с МФ по бюджета, призова зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Той категорично подчерта, че не бива да има вдигане на данъците. Говорим и за тежки реформи и да се разберем  има ли мнозинство в зала, което да ги подкрепя, подчерта Дончев. Политики може да има само партийно правителство. И денонощно да работим, тия 30 закона най-много да успеем с половината, каза той. Асен Василев обаче намекна, че дори да е така, е важно да се приемат. 

Вярваме, че можем да постигнем 3 процента дефицит и да не се променят приоритетите ни - еврозона и Шенген. За нас Шенгген одамана малките и средни фирми свободно да изнасят, не да висят на Дунав мост. А българите да са истински европейци, а не хора втора ръка, подчерта Кирил Петков.

3-те процента дефицит са свързани с важните приоритети пред всички българи, добави той.

Снимка: Агнес Методиева