Икона на Богородица оцеля в пожар

Чимеевското изображение на Божията Майка е чудотворно

Мистика
16:22 - 05 Юли 2019
3834
Икона на Богородица оцеля в пожар

В село Чимеево, Курганския край на Русия, пожар изпепелява преди дни дървената църква на Светия Казански манастир. Пожарът възниква заради неизправност на един от климатиците, след което пламъкът се разпространява и върху дървената църква. Само иконата на Чимеевската Богородица остава недокосната от пламъците. Изображението от години се смята за чудотворно и лечебно.

Според легендата иконата се появява в селото през първата половина на XVIII в. не по естествен начин, а като плава по река Нияп. Чудесата започват веднага след поставнето й в църквата. В края на 1770 г. Чимеевската Света Богородица за пръв път напълно оцелява в пожар. По-късно вярващи от цяла Русия и дори от чужбина започват да се стичат при. Иконата на Божията майка от Чимеево цери болести, дори и най-нелечими, изпраща деца на жени, които не можели да раждат, връща загубили се или изчезнали хора и вещи.

През 1930 г. манастирът заедно с църквата в село Чимеево е затворен от болшевиките, а по-късно свещениците са застреляни. През 1943 г., когато местните власти решават да превърнат църквата в склад, икона на Божията Майка не помръдва от мястото си и никой не може да я помести. Председателят на селищния съвет се заканва да я нареже на парчета, но веднага се разболява и няколко дни по-късно умира. Неговите помощници не докосват светото изображение от страх да не ги сполети същата съдба. Манастирът и църквата в село Чимеево са напълно възстановени едва през 2002 година.