Икономист: Никога не сме имали толкова ляв бюджет, цените ще растат

Актуални новини
11:00 - 13 Ноември 2023
1554
Икономист: Никога не сме имали толкова ляв бюджет, цените ще растат

България не е имала никога толкова ляв бюджет. Вдигането на социални разходи без увеличаване на производителността може да доведе само до инфлация. Такъв бюджет досега не сме виждали. Социално насочен. Това е проблемът със следващите няколко бюджета. 

Това мнение изрази икономистът Васил Караиванов, преподавател в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". "Всеки нов дълг трупа допълнителни дългове и допълнителни лихвени плащания, които изяждат потенциала за раздаване по други пера", каза той пред БНР. 

Лихвените плащания в бюджета нарастват с до 47%, посочи той.

"При разглеждането на бюджета евентуално ще има намаляване на дефицита, което означава и намаляване на някои от разходните пера, тъй като няма възможност за вдигане на приходите. Трудно е да се прогнозира откъде ще се реже", смята икономистът.

През последните години се формира първо разходната част - обещава се, а след това започват да се търсят приходи. Като не се намерят приходи, започва орязване на разходните пера, предимно капиталовите разходи. Като не се реализират капиталовите разходи, не се реализира инфраструктура за развитие на икономиката", поясни Караиванов.

Той описа и процеса по вдигане на цените: Първо вдигаш с много, чакаш потребителите да свикнат, после сваляш до дългосрочно ниво и започваш промоционални отстъпки.

"Инфлацията затихва, но не спира. Цените продължават да пъплят нагоре."

По темата с цените на горивата и дерогацията Васил Караиванов коментира, че когато има подобни политически спорове, "със сигурност става въпрос за много пари" и изрази очакване горивата да поскъпват, за да достигнат средноевропейското ниво.