Илияна Раева се разрева пред камерите

През ключалката
19:37 - 23 Януари 2022
15457
Илияна Раева се разрева пред камерите

"Това е Илияна. Снимката е направена 1970 г. Те са в първи клас, в края на учебната година". Така изненада и разплака Илияна Раева първата й учителка - 80-годишната Венета Маркова по Би Ти Ви в предаването "120 минути".

"В 124-то училище в София децата я наричаха Ани и в къщи близките ѝ, тя беше Ани. Събираше гуменките в торбичка, преминаваха "Ботевградско" и отиваха на стадиона. Много внимателна, амбициозна, упорита. За нея нямаше нещо, което не можеше да се направи така, както трябва да бъде. Голямата радост, която ни достави беше когато стана европейска шампионка и когато се завърна пристигна с букета и каза:

"Това е букета, който ми подариха на стълбичката и аз го нарекох за вас. Това е вълнение за всеки учител. Обичам я, и нея, и всички мои ученици. Това са деца, които са били все едно мои", разказа Венета Маркова и пожела на Илияна да остане все такава, каквато е - борбена, можеща, умееща, обичаща.

 "Ако ме гледате г-жо Маркова, вие сте един от хората, които имате принос за оформането ми като човек, като личност. Дали сте ми много любов, което в бъдеще това семенце и вие сте една от тях. Вие сте другарката Маркова, първата ми учителка", разплака се Илияна Раева.

Шефката на художествената гимнастика обясни, че на етапът, в който се намира, за първи път й се случва да се замисли върху това защо е все в "окото на бурята".

"Така е, непрекъснато някакви силни страсти, преживявания, вълнения, катарзиси, препятствия, успехи, неуспехи, просто наистина е много вълнуващо това, което ми се случва и мога да кажа, че благодаря на Бога, че това е моят живот", каза Илияна и обясни срещата си преди дни с министъра на спорта - Радостин Василев.

"Както министърът каза, ние сме от едната страна на барикадата. Президентите на федерациите трябва да работим с министрите на спорта, няма значение сини ли са, червени ли са. Има делегиран бюджет, той трябва да се даде на федерациите.

Аз съм работила с 5 или 6 министри служебни или редовни и с никой не съм имала проблем, както и колегите от федерациите на другите спортове. Министърът мъжки ми се извини, аз му се извиних и така обсъдихме важни неща за бъдещето и вярвам, че този млад човек с огромна енергия, която има, афишира желанието да направи много неща за спорта и ще повярвам и на него, както и на всички други министри.

Мисля, че за този исторически успех на нашите момичета и изобщо за олимпийските шампиони те получиха по 250 000 лева и това не е тайна. В момента съвременния спорт в България има правила, по които се финансират успехите за първенства и мога да кажа отговорно, че нашите спортисти са добре платени.

Винаги може да бъде и по-добре. И аз смятам, че бюджетът на спорта трябва да бъде съвсем различен. Основно истината е простичка. Бюджетът зависи от успехите и какво постигаш и показваш като резултат и въз основа на това се дава бюджета. Какво се случва някъде зад завесата нямам представа как и защо се е случвало.

Моя работа е да работя с всеки министър, така че художествената гимнастика да бъде обезпечена с оглед на заслугата си. А ние доказахме, че оцеляхме при много тежки условия. Спортът трябва да стане държавна политика, трябва да се привлече младото поколение.

Така, че апелирам към новото правителство да има друго отношение към спорта, да стане държавна политика и масовия спорт, клубовете в страната, да се стигне до федерации и големи отбори с успехи", каза Раева и си припомни не първия успех на състезание, а първата загуба.

"Помня първия път, когато изпитах вкуса на това да съм победена, и това беше нещото, което преобърна цялото ми отношение към спорта. Аз не исках да тренирам художествена гимнастика, а колективен спорт, а бях мъничка и не ставах. Но не ми харесваше художествената гимнастика и не ходих на тренировки. И когато участвах на първото си състезание се класирах 38-мо място.

Това беше ключовият момент, когато всичко се преобърна в мен. Десет дни след това станах шампион на България, в София на градско първенство. Помня това, беше състезанието "Златен обръч", а аз бях на 10 години и се оказа, че имам отношение към битката, състезанието, състезател по душа съм", каза още Илияна Раева.