Има задържан за хакерската атака

Арестуваният е на 20, без криминално досие, искал да демонстрира киберспособности

У нас
07:59 - 17 Юли 2019 (обновена)
4733
Има задържан за хакерската атака

Има задържан за хакерската атака срещу НАП. Той работи като служител на компания за киберсигурност, разкри шефът на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП.

„Имаме заподозрян за хакерските атаки. На 20 години е. Той беше задържан вчера следобед. Той работи като служител на компания за киберсигурност. В рамките на служебните си задължения тества уязвимости на различни компании с цел да се предотвратят такива атаки", каза Колев.

Иззети са 2 лаптопа и един настолен компютър, като данните от тях сочели пряка съпричастност към пробива в системите на НАП. 

Колев уточни изрично, че лицето не е същото, изпратило вчера имейл до различни медии със заплаха, че готви нови течове на данни. Задържаният бил млад човек, който искал да тества и да доказва своите киберспособности. "Да не си мислят, че са анонимни", добави шефът в ГДБОП.

Такива атаки се случват непрекъснато, успокои той и даде като пример атаката с изтичане на информация от британския посланик и британския парламент. Такава атака имаше и спрямо германския парламент, допълни Явор Колев. Във все по-дигиталния свят, престъпленията ще се правят все по-често там, във виртуалното пространство, посочи комисарят.

Явор Колев заяви и че пробиви в системите за сигурност има и винаги ще има, като дори и в момента има много бази данни на много места, където не би трябвало да са. Колев обаче предупреди, че и използването на тези данни се преследва от закона и съответно престъпниците ще бъдат заловени.

В България разследването продължава. Събират се още доказателства за съпричастност, както и свързани лица.