Имплант в ръката пази от СПИН

Здраве
12:21 - 07 Август 2019
2329
Имплант в ръката пази от СПИН

Над 75 млн. души са се заразили с вируса на ХИВ от откриването му до днес. И въпреки десетилетията и безбройните информационни кампании за превенция на СПИН, всяка година над 1,7 млн. души пипваш смъртоносния вирус.

В днешни дни хората, изложени на висок риск от заразяване с ХИВ, могат да приложат предекспозиционна профилактика чрез медикаменти. Тези медикаменти предотвратяват заразяване с вируса, но не напълно. Също както въпреки противозачатъчните жените могат да забременеят.

Когато жената забрави да вземе хапчето си, ефикасността му драстично спада, и вероятността от зачеване се увеличава. Такъв е и случаят с предекспозиционната профилактиката срещу ХИВ.

Решението на проблема? Имплант, който снабдява организма с годишната доза медикаменти срещу ХИВ, без нужда от ежедневното приемане на хапчета.

Продуктът се тества от биофармацевтичната компания Мерк, има размерите на кибритена клечка и се предвижда да се поставя подкожно в горната част на ръката.

В края на изминалия месец компанията съобщи резултатите от първите тестове на Международната конференция за СПИН в Мексико сити. Резултатите засега са позитивни, имплантът се приема добре от тялото и ефективно доставя нужната доза предекспозиционна профилактика.

В първите тестове взимат участие само 12 човека за период от 12 седмици. Въпреки малкия мащаб на тестовете обаче от Мерк съобщават, че резултатите са окуражаващи.

Д-р Робърт М. Грант, изследовател към Калифорнийския университет в Сан Франциско, който през 2010 г. провежда проучване за предекспозиционната профилактика смята импланта за  „идеален в много аспекти“. Той отбелязва, че продуктът може да бъде премахнат по всяко време, ако предизвиква странични ефекти или при зараза с ХИВ.

Всички хора, изложени на висок риск от заразяване с ХИВ, особено жените в Африка, отчаяно се нуждаят от лесноприложима защита.

Над 6000 млади жени на възраст под 24 години се заразяват с вируса всяка седмица. 80 процента от заразените младежи в Африка са момичета. Африканските млади жени често стават жертва на изнасилване или продават телата си в замяна на храна, дрехи и пари.

Проучване, данните от което са съобщени на същата конференция в Мексико, потвърждава нуждата от нов метод за защита, различен от хапчета.

В него вземат участие 427 млади жени от ЮАР и Зимбабве. На участниците са дадени медикаменти за предекспозиционна защита и редовно им е напомняно да взимат хапчетата си.

Година по-късно кръвни тестове показват, че само една трета от момичетата продължават да приемат медикаментите. Само 9 процента от взелите участие успяват да си набавят нужното ниво на защита в рамките на една година.

„Ако, и наблягам на „ако“, се проведат по-обстойни проучвания и тестове и те докажат, че имплантът доставя достатъчно защита за година, това ще промени нещата“, коментира по темата директорът на Американския националния институт за алергии и инфекциозни заболявания пред „Ню Йорк Таймс“.