Индиец оглави Световната банка

Икономика
09:44 - 04 Май 2023
2959
Индиец оглави Световната банка

Бившият главен изпълнителен директор на "Мастъркард" – индиецът Аджай Банга, беше избран за президент на Световната банка и ще поеме управлението на глобалната финансова институция, докато тя се стреми да помогне на страните с ниски доходи да преодолеят дълговете и да се борят с климатичните промени, предаде "Политико".

25-членният изпълнителен съвет на банката подкрепи Банга в сряда, след като той обиколи света през последните седмици, за да получи подкрепа. Президентът Джо Байдън го номинира през февруари и той беше единственият претендент за позицията.

Неговият петгодишен мандат ще започне на 2 юни, се казва в прессъобщение на Световната банка.

Изборът на Банга не беше единодушен. Русия, която по-рано заяви, че обмисля да предложи свой собствен кандидат, но в крайна сметка не го направи, се е въздържала от гласуването, каза човек, близък до процеса на подбор. Висш служител на администрацията заяви, че гласовете на борда са "строго поверителни", но че Банга е "избран с огромно одобрение".

Постът президент на Световната банка традиционно се заема от американски гражданин. Банга има американско гражданство, но е роден и израснал в Индия.

"Политико" отбелязва, че Световната банка опитва да се превърне в доминиращ играч във финансирането за климата и да помогне на икономиките с ниски доходи да финансират прехода към по-чисти енергийни източници и производствени процеси.

Но тези приоритети ще струват трилиони долари, които акционери като САЩ и Европейския съюз нямат желание да похарчат в момента. Нещо повече - банката трябва да се бори и с други неотложни нужди, пред които са изправени най-бедните страни в света, включително нарастващата продоволствена несигурност и неустойчивите нива на дълг.

"Аджай разбира, че предизвикателствата, пред които сме изправени - от борбата с климатичните промени, пандемията и нестабилността до премахването на крайната бедност и насърчаването на споделения просперитет - са дълбоко преплетени", каза министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън в изявление.

Банга беше президент и главен изпълнителен директор на "Мастъркард" от 2010 до 2020 г. и остана изпълнителен директор на компанията за една година след това. Той напусна, за да се присъедини към "Дженерал Атлантик", една от най-големите частни инвестиционни компании в света, където работи като заместник-председател.

Настоящият президент на Световната банка Дейвид Малпас обяви по-рано тази година, че ще се оттегли през юни. Малпас беше номиниран от тогавашния президент Доналд Тръмп през 2019 г. и избран за петгодишен мандат.