Индия разполага 200 БТР-а с ракети по границата с Пакистан

През последните четири месеца огромно разгръщане на сили се случи в западния сектор в Кашмир

Свят
14:39 - 29 Ноември 2019
2729
Индия разполага 200 БТР-а с ракети по границата с Пакистан

Индийската армия е решила да разположи около 200 бронирани бойни машини, оборудвани с противотанкови управляеми ракети местно производство в северните индийски щати Пенджаб и Раджастан, които граничат с Пакистан.

Те имат за цел да засилят способностите на армията, тъй като тя може да действа на терен, пресечен от реки и канали.

"Бронираните превозни средства ще бъдат разположени в равнинен район, граничещ с Пакистан", потвърди индийски официален представител. Бронетранспортьорите 8х8 ще имат минимален обхват от 500 км по път 250 км в район с реки и канали.

За защита на БТР-ите ще бъдат на разположение две противотанкови установки за управляеми ракети.

Индийската армия също така е поискала производителите да предоставят преносима наземна противотанкова установка с управляеми ракети в допълнение на монтираната на БТР-ите. 30-милиметрово оръдие с 7,62-милиметрова коаксиална картечница също ще бъде на разположение на екипажа.

Превозното средство също така е способно да открива всички видове химическо, биологично и ядрено замърсяване.

Това става в контекста на ескалацията на напрежението между Индия и Пакистан след терористичната атака в Пулвама в Кашмир, в която бяха убити над 40 индийски полицаи от базирана в Пакистан терористична групировка, наречена "Джаиш-и-Мохамед".

Напрежението достигна ситуация, близо до война след трансграничен въздушен удар от страна на индийските военновъздушни сили в района на Балакот в Пакистан през февруари тази година.

През последните четири месеца огромно разгръщане на сили се случи в западния сектор в Кашмир, след като Пакистан заплаши Индия с голямо отмъщение, след като специалният статут на Кашмир беше отменен от Ню Делхи.