Индийско пиле с гарам масала
за 2 порции, 90 мин

Продукти
500 г пилешки гърди
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. лимонов сок или от лайм
сол и лют червен пипер
1 ч.ч. кисело мляко
2 парчета пресен джинджифил, колкото палец
2 скилидки чесън
1 с.л. гарам масала (индийски микс от подправки – канела, кардамон, черен пипер, карамфил, семена кориандър, индийски орехче)
500 г домати
4 с.л. масло
1 ч.л. канела
1 с.л. мед
150 мл течна готварска сметана
1 глава лук
Приготвяне
Пилешките гърди се нарязват на хапки. Мариноват се поне за час със смес от червения пипер, лимоновия сок, сол, киселото мляко, лютия червен пипер, гарам масалата, обеленото и нарязано на ситно 1 парче джинджифил и 1 скилидка счукан чесън.
Месото се готви заедно с маринатата в загрята умерена фурна 25 мин.
Обеленият лук се наситнява и се запържва в загрети 2 с.л. масло. Добавят се нарязаните домати, канелата, сол, лют червен пипер, останалите обелени и наситнени джинджифил и чесън.
Готви се на котлона под капак 20 мин. с често разбъркване. Добавя се останалото масло, медът, сметаната и къкри още 3 мин.
Прибавя се готовото пилешко месо, разбърква се и се готви всичко още 2 мин.