Индийско пиле с гарам масала

за 2 порции, 90 мин

Кухня
10:16 - 12 Март 2021
5353
Индийско пиле с гарам масала

Продукти

500 г пилешки гърди

1 ч.л. червен пипер

1 с.л. лимонов сок или от лайм

сол и лют червен пипер

1 ч.ч. кисело мляко

2 парчета пресен джинджифил, колкото палец

2 скилидки чесън

1 с.л. гарам масала (индийски микс от подправки – канела, кардамон, черен пипер, карамфил, семена кориандър, индийски орехче)

500 г домати

4 с.л. масло

1 ч.л. канела

1 с.л. мед

150 мл течна готварска сметана

1 глава лук

 

Приготвяне

Пилешките гърди се нарязват на хапки. Мариноват се поне за час със смес от червения пипер, лимоновия сок, сол, киселото мляко, лютия червен пипер, гарам масалата, обеленото и нарязано на ситно 1 парче джинджифил и 1 скилидка счукан чесън.

Месото се готви заедно с маринатата в загрята умерена фурна 25 мин.

Обеленият лук се наситнява и се запържва в загрети 2 с.л. масло. Добавят се нарязаните домати, канелата, сол, лют червен пипер, останалите обелени и наситнени джинджифил и чесън.

Готви се на котлона под капак 20 мин. с често разбъркване. Добавя се останалото масло, медът, сметаната и къкри още 3 мин.

Прибавя се готовото пилешко месо, разбърква се и се готви всичко още 2 мин.