Инфлацията не отказва четящите да си купуват книги

Книгоиздатели отчитат сериоано увеличение на разходите за печат, транспорт и дистрибуция след началото на войната в Украйна

Новини
14:53 - 10 Декември 2022
2524
Инфлацията не отказва четящите да си купуват книги

Инфлацията оказва влияние върху цената на книгите, но не е в състояние да откаже читателите да си купуват желаните от тях заглавия, пише БГНЕС.

"Инфлацията със сигурност е тема, която непрекъснато се върти по един или друг начин, със сигурност има някакво влияние, но далеч повече върху цената на книгите в последно време влияе цената на самия печат", разказва издателят Христо Блажев.

Той обясни, че от началото на войната на Русия в Украйна цената на печата е скочила много. По думите му, дори и когато се пуска нов тираж на вече отпечатани книги, има моменти, когато самата сметка не излиза изобщо и се налага поне минимално покачване на цената, за да бъде реализиран новият тираж.

Блажев подчерта, че върху самите автори инфлацията не се отразява негативно, защото когато се вдигне цената, скача и техният дял. "Ние просто правим повече сметки, стремим се да издаваме книги с по-сериозни тиражи, за да минимизираме тази тежест, която се стоварва. До момента вярвам, че се справяме", заяви той и добави, че наблюденията му през последните 10 години са, че четенето върви все по-нагоре и читателите, и книгите са повече.

Михаил Дечев е финансов и продуктов анализатор в едно от престижните издателства в страната. Той разказа, че от началото на годината има сериозно поскъпване в цените за печат, транспорт, горива и т.н., което неминуемо оказва влияние и върху цената на книгите. "За момента не бих казал, че можем да се оплачем, леко е повишеното на цените, мисля че хората все още не са се отдръпнали от това да пазаруват книги, което е добра новина за нас и за авторите, които издаваме", допълни той.

Антон Велчев, който също работи в едно от големите издателства в България, също каза, че инфлацията оказва влияние върху книгите. "Имаше месеци, в които хартията скачаше два пъти. Оказва влияние покачването на горивата услугите също се покачиха, ние работим с печатници, с куриери", обясни той. Според него по-скоро няма спад в продажбата на книги, просто в трудни времена се налага да се работи по-прецизно и повече, за да се постигат същите резултати.