Интелектуалците под знамето на Патрашкова

Премиерата на книгата на журналистката „Въпреки всичко“ е на 25 януари в Софийска градска художествена галерия

Култура
13:00 - 24 Януари 2024
34991
Интелектуалците под знамето на Патрашкова

Кристина Патрашкова свиква цялото интелектуално войнство на 25 януари в Софийска градска художествена галерия. Преброяването започва в 18.30 часа с премиерата на книгата „Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата“ – сборник с интервюта и очерци за едни от най-знаковите имена в родната литература.

Сред събеседниците на Кристина Патрашкова са Петър Увалиев, Богомил Райнов, Георги Джагаров, Радой Ралин, Йордан Радичков, Николай Хайтов, Тончо Жечев, Христо Фотев, Виктор Пасков, Христо Калчев, Любомир Левчев, Георги Мишев, Марко Ганчев, Стефан Цанев.

Словесните портрети, които прави Патрашкова, хармонират великолепно с фотографиите на Иво Хаджимишев, чийто обектив също запечатва литературните величия през годините.

„Всичките писатели във „Въпреки всичко“ са автори, за които е малко да се каже, че са значими. Спомените за някои от тях обаче избледняват. А липсата на памет е проблем. Опитах се да възкреся частица от нея въпреки всичко, защото смятам, че това е важно“, отбелязва в предговора към книгата Кристина Патрашкова.


Тя попада за първи път в писателското кафене на ул. „Ангел Кънчев“ 5 в края на 80-те години, когато е студентка по журналистика. „Там съм правила първите си интервюта с най-авторитетните имена в литературата, там усетих чара на интелектуалното бохемство. С много от тези личности се сближих и станах свидетел на възходите, болките и терзанията им през следващите години. Общото между всички тези хора беше талантът. Различното: дали го проявяват самостоятелно – мъчително и трудно, или предпочитат да заемат важни постове, което гарантира по-лесен път към върховете на кариерата“, разказва Патрашкова.

Самата тя е не по-малко интригуваща личност от героите си. Кариерата ѝ тръгва от вестник „Отечествен фронт“, продължава в „24 часа“, „Сега“, „Монитор“. През 2009 г. създава в. „Галерия“, а през 2022-ра обогатява българската преса със седмичника „Филтър“.

Диктофонът ѝ е запечатал изповедите на български и световни интелектуалци, перото ѝ е описало вълнуващите истории на десетки личности от културата, политиката и спорта. Патрашкова е добре познато лице и от тв екрана. Участвала е в предавания на различни телевизии, в които неизменно се откроява със своята ерудиция и стил.