Иран: Пентагонът е терористична организация

US военните признаха, че ракетният удар, убил ген. Солеймани, е по заповед на Доналд Тръмп

Топ
09:59 - 07 Януари 2020
3579
Иран: Пентагонът е терористична организация

Иранският парламент (Меджлис) обяви военното министерство на САЩ - Пентагона за терористична организация, съобщи ТАСС.

По-рано САЩ отказа виза на външния министър на Иран за участие в заседанието на Съвета за сигурност на ООН на 9 януари.

Припомняме, на 3 януари 2020 г. от Пентагона съобщиха за ликвидирането в Багдад на командващия силите за специално предназначение на иранския генерал Касем Солеймани. Той бе командващ елитния Ислямски революционен гвардейски корпус "Ал Кудс".

От Американското военно министерство заявиха, че ракетният удар, довел до смъртта на Солеймани е нанесен по разпореждане на президента Доналд Тръмп. Заедно със Солеймани бяха убити и заместник водача на иракското шиитско опълчение Абу Махди ал Мухандис и неговия помощник, които имаха водеща роля в сраженията по освобождение на иракските земи от терористичните групировки на "Ислямска държава".

Междувременно Ирак твърди, че ударът на САЩ в Багдад е проведен без съгласуване с тях.

На 5 януари на извънредно заседание на парламента бе решено чуждестранните военни сили да бъдат изведени от Ирак.

Лидерът на шиитската военизирана ислямска организация и партия "Хизбулла" Сайед Хасан Насрала заяви, че убийството на иранския ген.-майор Касем Солеймани маркира нова фаза в историята на Близкия Изток.

Ден по-късно САЩ обяви, че се изтегля от Ирак. След това военният министър на САЩ Марк Еспър заяви, че САЩ не планират излизане от Ирак.

Същият ден - 6 януари, иранският президент Хасан Рохани заяви, че никой не трябва да заплашва нацията му. Той направи това в отговор на съобщението в "Туитър" от президента на САЩ Доналд Тръмп, в което той заплаши, че ще удари 52 обекта в Иран.

По-късно САЩ отказа виза на външния министър на Иран Мохамед Джавад Зариф.