Иранецът, внесъл 288 кг хероин у нас, е пуснат от килия срещу 5 бона

Сеидмохамадхансан Рамазани вече е в родината си

Общество
16:11 - 10 Септември 2020
2055
Иранецът, внесъл 288 кг хероин у нас, е пуснат от килия срещу 5 бона

Къде е шофьорът на ТИР-а, внесъл рекордно количество дрога в България? Иранският гражданин Сеидмохамадхансан Рамазани бе задържан на ГКПП „Капитан Андреево” с 288 килограма хероин в камиона му. Мъжът бе арестуван и със съдебно решение оставен в ареста. Ударът на митничарите и полицията стана на 14 април 2019 г.

Година и 4 месеца по-късно обаче, никой не може да каже къде е водачът. Източници на TrafficNews разкриха, че С. Рамазани е пуснат от ареста. Той е с изменена мярка за неотклонение „гаранция” в размер на 5000 лева. След прокурорското решение Рамазани е освободен и същият по най-бързия начин се е прибрал в Иран.

От събраните до момента доказателства е известно, че шофьорът от Иран е задържан на 14.04.2019 г. на ГКПП „Капитан Андреево“ след щателна митическа проверка на управлявания от него тир с иранска регистрация, при която са открити 288.380 кг. хероин за милиони левове. По-късно полицията е установила получателя на товара - турския гражданин, който също е привлечен като обвиняем.

По документи товарът пътувал от  Иран до Пловдив. По метода анализ на риска камионът е отклонен за щателна митническа проверка -  рентгенов контрол. При сканирането е отбелязна зона с подозрение в тавана и пода на превозваната машина, поради което митническите служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ (ГДМРР) пристъпват към физически контрол.

На 15.04.2019 г. камионът пристига в Пловдив под контрола на служители на ГДБОП и на ГДМРР и е извършено оформяне на стоката. На следващия ден водачът получава инструкции да тръгне с камиона към склад в пловдивско село.

Малко след пристигането на камиона в складовата база, в момента на разтоварване на машината, започват арестите. Арестуван е 40-годишен турски гражданин, за когото е установено, че е влязъл в България от Турция през ГКПП Лесово на 12 април, т.е. 2 дни преди влизането на иранския камион през ГКПП Капитан Андреево.

Престъплението, в които е обвинен турският гражданин е, че като помагач в съучастие с друго лице, е съпричастен  в контрабанда на изключително голямо количество наркотици. Наказателният кодекс предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 до 20 години и глоба от 200 000 лева до 300 000 лева за трафик на дрога.