Искат 110 млн. лева допълнително за здраве

Заплащането на медицинските лица е унизително, смятат експертите

Здраве
16:03 - 10 Юли 2019
4402
Искат 110 млн. лева допълнително за здраве

КНСБ и Федерация на синдикатите в здравеопазването настояват в бюджета на Министерство на здравеопазването да бъде предвидено допълнително финансиране спрямо предходната година. 85 млн. лв. е желаната допълнителна сума, в това число 35 млн. лв. разходи за персонал на лечебните здравни заведения и структури.

Това ще даде възможност за достигане на договорените минимални начални заплати по категории персонал в Колективния трудов договор за 2018 и 50 милиона лева за изплащане на дейност на болници извън дейностите, финансирани от НЗОК, убедени са организациите.

Предложението бе направено на семинар в Белчин баня. На него участниците очертаха исканията си към бюджет 2020 г.

Нужно е също така допълнително 25 млн. лв. спрямо бюджет 2019 по бюджетите на общините, отново с цел да бъдат достигнати минималните начални работни заплати по подписания Колективен трудов договор.

Необходимо е да се предприемат действия за постепенно изпълнение на съотношението 1:2:3 на минималните заплати – санитар – професионалист по здравни грижи – лекар.

На семинара бяха изброени и основните проблеми в сектора. Има напрежение относно равнището на заплащане на труда. Освен това е налице застаряване на медицински персонал, като средната възраст е над 55 години. Съществува диспропорция в заплащането, както между отделните специалисти, така и между отделни категории персонал. Поради ниските нива на възнаграждение на професионалистите по здравни грижи няма интерес за придобиване на професиите медицинска сестра, лаборант, рехабилитатор, лекарски асистент и др. В страната липсват над 30 000 специалисти по здравни грижи, допълват от КНСБ.