Испанките излизат в менструален отпуск

Актуални новини
21:10 - 01 Юни 2023
4949
Испанките излизат в менструален отпуск

В Испания влезе в сила закон за сексуалното и репродуктивното здраве, който предвижда жените да имат право на отпуск, докато са в менструален цикъл, съобщи ДПА.

Законопроектът на Министерството за равнопоставеността на половете, внесен от лявото правителство, беше одобрен от парламента през февруари, по-късно бяха приети изменения. Премахнати бяха бариерите, които улесняват достъпа до аборти и промяната на пола на транссексуалните.

След гласуването в парламента през февруари министърката на равенството Ирене Монтеро заяви, че това е "исторически ден за напредъка на правата на жените".

Отпускът за периода на менструация не е често срещан в законодателството на други страни. В германското законодателство няма подобна разпоредба, а в Тайван жените могат да останат вкъщи само три дни в годината, като за тях получават само 50% от заплатата си, отбелязва ДПА. В Южна Корея работодателите трябва да дават на служителките си един почивен ден месечно, ако те подадат молба, но законът не регламентира кой плаща заплатата на служителката.

За да вземат менструален отпуск, работничките в Испания се нуждаят от лекарска бележка, предаде БТА.

Продължителността на отпуска по принцип е неограничена, като според закона тя зависи от това колко силни са менструалните болки и колко дълго продължават. Разходите се поемат от държавата.