Истанбул под стрес - местят летището

Новият мегакомплекс ще обслужва 90 милиона пътници годишно

Актуални новини
14:04 - 05 Април 2019
4122
Истанбул под стрес - местят летището

Стотици камиони, натоварени с авиационно оборудване, преминават по истанбулските магистрали днес, превозвайки към новото мега летище "Истанбул" съоръжения от досегашния главен аеропорт на града "Ататюрк", съобщава Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Трансферът започна около 3.30 часа през нощта и ще завърши в рамките на 45 часа.

Новото летище се намира на черноморското крайбрежие, на 35 км от центъра на града. Камионите пристигат на новото летище при засилени мерки за сигурност, написа в „Туитър” изпълнителният директор на националния авиопревозвач на Турция Търкиш еърлайнс Билял Екши. Близо 50 000 тона оборудване ще бъдат преместени с почти 700 камиона, заяви говорител на компанията, като добави, че в трансфера ще бъдат ангажирани 1800 служители.

Общо 280 самолета ще бъдат прехвърлени към новото летище от Търкиш еърлайнс, като 151 от тях ще излетят от летище "Ататюрк".

Летище "Истанбул" бе открито миналата година на националния празник на Турция - 29 октомври - и вече обслужва ограничен брой полети. На първия етап транспортният хъб, чието изграждане отне три години и 7,2 милиарда долара, ще обслужва 90 милиона пътници годишно, предаде ТАСС. До десет години броят на обслужваните пасажери ще нарасне до 200 милиона на година. 

До пет години новият аеропорт ще заеме второ място сред летищата в света, обслужващи най-голям брой пътници, каза министърът на транспорта Джахит Турхан. След като всички етапи бъдат завършени, летището ще се превърне в глобален авиационен център и ще се нареди на първо място, изтъкна той.

 По план изграждането на летище "Истанбул" следва да бъде напълно завършено до 2023 година, когато Турция ще чества стогодишнината от основаването на републиката. Тогава летището ще заема площ от 7,7 хектара.

Последният полет от летище "Ататюрк" ще бъде извършен утре с курс до Сингапур. След 6 април летище "Ататюрк" се предвижда да се използва единствено за частни карго полети, за ремонт и поддръжка на машините, за полети на държавни самолети и по други специални случаи. Летище "Сабиха Гьокчен" в азиатската част на Истанбул обаче ще продължи да функционира.

Последният полет от летище "Ататюрк" ще бъде извършен утре с курс до Сингапур