Истанбул се пука по шевовете от болни от COVID-19

Леглата в интензивните отделения са 4600, почти всички са запълнени

Свят
19:19 - 10 Април 2020
5371
Истанбул се пука по шевовете от болни от COVID-19

В Истанбул - най-големия град и епицентър на заразата от коронавирус в Турция, скоро може да има недостиг на легла в интензивните отделения на фона на разпространението на вируса, е посочил медицински експерт пред ДПА.

В 16-милионния Истанбул има 4 600 легла в интензивни отделения и 80 процента от този капацитет вече е зает, заяви пред ДПА председателят на Съюза на турските лекари Синан Адъяман.

Той предупреждава, че процентът на запълненост на интензивните отделения ще нараства и че Турция далеч не е подготвена за вероятно още по-лошо развитие, предава БТА. 

Здравният министър Фахреттин Коджа посочи по-рано, че интензивните отделения в страната са запълнение на 63 процента.

В Турция досега заразените с коронавирус са 42 282-ма, а смъртните случаи от вируса са 908. В Истанбул са съсредоточени 60 процента от случаите на коронавирус в страната.

За облекчаване на тежестта Адъяман предлага прехвърляне на пациенти с коронавирус от болници в Истанбул към три или четири изолирани клиники в други части на града. Правителството вече обяви планове за изграждане на две пандемични болници в Истанбул за 45 дни.

Това трябваше да се планира в началото на февурари, казва Адъяман. Сега ние сме в четвъртата седмица от разпространението на вируса в Турция и виждаме, че сме били много неподготвени тук, добавя той.

Тази седмица Световната здравна организация изрази тревога от това, че в Турция се наблюдава "драматично увеличение в разпространението на вируса през последната седмица".

Според данни на университета "Джонс Хопкинс" Турция е на девето място сред най-силно засегнатите от коронавируса страни в света.

Председателят на Съюза на турските лекари хвърля съмнение за официалния брой на смъртните случаи, като казва, че броят на случаите на Ковид-19 в страната расте, но кривата на смъртните случаи не се развива в съответствие с това. Турските власти не използват "кодовете", препоръчани от СЗО, когато съобщават за смъртните случаи, посочи Адъяман, който смята, че броят на жертвите е по-висок от това, което сочат официалните данни.

Медицински експерти, цитирани днес от в."Джумхуриет", препоръчаха в петте най-големи града на Турция да бъде въведена пълна забрана за излизане, за да се пресече разпространението на коронавируса и да се даде възможност на интензивните отделения да се справят.

Турция засега не е въвела полицейски час в цялата страна, въпреки че много обществени места са затворени. Забрана за излизане от домовете е в сила за лицата над 65 години, за хората с хронични заболявания и за младежите под 20 години.

Същевременно Турция изпрати днес военен товарен самолет с медицински материали за Великобритания и Либия. По-рано страната изпрати медицинска помощ за борба с коронавируса на Италия, Испания, Северна Македония, Черна гора, Сърбия, Босна и Косово.