Истината за смрадта в Пловдив: Идва от крематориума (ВИДЕО)

Общество
09:55 - 09 Ноември 2021
6565
Истината за смрадта в Пловдив: Идва от крематориума (ВИДЕО)

Не наторяване на ниви край Пловдив, а интензивна работа на крематориума в града по време на пика от чумата ковид е истинската причина за смрадта, обяви Христо Николов от "Зелени Балкани" късно снощи и предизвика вълна от граждански и политически коментари. 

Вчера от общината заявиха, че е започнала проверка в местната екоинспекция, откъдето ги информирали, че миризмата идвала от наторени площи край града.

"По повод медийните публикации за гадната миризма в Пловдив която уж била от торенето на почвите в околностите на града. Пълни глупости – миризмата е от горене на десетки човешки трупове!", пише Николов. 

"Това излиза от крематориума снимал съм го лично. И това е само на минимален капацитет! След сигналът ни до РИОСВ и до Нова тв. работят само по тъмно но непрекъснато.

При ковид пиковете се горят десетки тела на ден. и пушекът е в пъти по мощен от заснетия на видеото като работят и двата комина. По технология в Европа това е недопустимо! Но за съжаление у нас нормативната база по този проблем не е хармонизирана с европейската. Мазната миризма при определени атмосферни условия покрива целия град", добавя той. 

Съпредседателят на "Зелено движение" Борислав Сандов, който е част от ДБ, призова за незабавно спиране на работата на крематориума до слагането на филтри. "Ако сравниш със Софийския крематориум ще видиш нещо което прилича на пара и е приемливо. Но в Пловдив е ад", пише още природозащитникът Николов. 

По казуса с настояване да се каже истината на обществеността се самосезира и кандидат-депутатът от ИБГНИ Мария Капон.