Историк пред Lupa.bg: Албанците ще променят Конституцията на Скопие, защо да не можем и ние?

Българите се преследват в Северна Македония по сръбска заръка, заяви доц. д-р Спас Ташев

Балкани
18:00 - 06 Април 2023
5607
Историк пред Lupa.bg: Албанците ще променят Конституцията на Скопие, защо да не можем и ние?

Северномакедонският външен министър Буяр Османи заяви, че "България няма място в този процес, защото това е вътрешен въпрос", имайки предвид предприетите стъпки за включване на българите в устава.

„Да припомним документа "Тиранска платформа" от 2017 г., когато в Албания бяха извикани лидерите на албанските политически партии в Северна Македония и им бе казано, че трябва да работят за постигането на определени цели. Подобно нещо се повтори и в началото на 2023 г., когато албанците за пореден път поискаха езика им да стане официален в Северна Македония”, коментира пред Lupa.bg историкът доц. д-р Спас Ташев.

„Когато Иван Михайлов създаваше концепцията за независима Македония, основен принцип бе, че връзката между отделните етнически общности с техните държави-майки няма да се прекъсва, а ще се поддържа и задълбочава. Според автентичната ВМРО, както македонските българи ще развиват безпроблемно връзките си с България, така и македонските албанци ще развиват връзките си с Албания! Няма логика обаче на едни етнически общности в Северна Македония да се признава това право, а на местните българи да се отнема! Може би това е и една от причините делото на Иван Михайлов все още да е преследвано с всички възможни средства на територията на Северна Македония. Тази политика обаче не е северномакедонска, а сръбска”, заяви историкът.

По думите му властта в Скопие забравя, че има традиции да се намесва в политиката на съседни държави, дори и в Гърция. Така например през 1993 г. група местни граждани от района на Флорина (Лерин) започват да издават в. „Зора“, в чийто брой от октомври 1993 г. е публикувана азбука, обявена за „македонска“, но в която са включени българските букви Й и Ъ и буквените съчетания ДЖ и ДЗ. Публикуването на тази азбука поражда огромно недоволство сред държавното ръководство в Скопие, а издателите на вестника са извикани за инструкции, като им е наложено да променят азбуката и да преминат на официалната скопска азбука, известна като коневица.

На фона на подобни действия изказването на президента на Република Северна Македония, че искането България да бъде част от процеса на конституционните промени е скандално, е в разрез с добрия дипломатичен тон. Пендаровски заявява, че „такова искане не отправят дори окупаторите на страните, териториите и държавите, които окупират. В 21-ви век е абсолютно неуместно да се търси намеса във вътрешнополитическите и конституционни процеси. В този смисъл нашият отговор на МВнР беше на място“.

Македонското МВнР съобщи вчера, че не съществува нито възможност, нито има политическа воля България да бъде включена в процеса по конституционни промени, свързан със започване на преговори за членство в ЕС. Тази позиция на македонското външнополитическо ведомство дойде след като българският външен министър Николай Милков заяви, че България иска да бъде консултирана за конституционните промени и това вече го е съобщил на неговия колега Буяр Османи.

"В Скопие обаче очевидно забравят, че всъщност идеята за вписването на българите в конституцията на Северна Македония не е на българското държавно ръководство, а на самите македонски българи, при това заявявана нееднократно. Още през лятото на 1992 г. Ванчо Весков от Скопие обръща внимание, че „се преследват дори тези, които се чувстват българи във Вардарска Македония. Република Македония трябва да признае тези българи, които живеят на нейна територия“. Малко след това, на 15 септември 1992 г. при неизяснени до днес обстоятелства е убит с ловна пушка пред къщата му неговият двегодишен син Александар Весков. Системните репресии върху лицата със съхранено българско самосъзнание са сред основните причини днес те да търсят подкрепа от български и европейски институции. България просто е гарант за реализирането на тези искания. 

С отказа на Скопие да се съгласи на контрол при изпълнението на исканията на македонските българи се създава впечатление, че властта край Вардар се опитва да задейства таен план за поредното заобикаляне на призивите за спазване на техните човешки права. Което също е сръбска политика, идентична с тази, провеждана срещу българите в Западните покрайнини", каза още доц. д-р Спас Ташев.