ИТН гневни на министър Наско, оправдавал се с 24 май

Не му е работа да се занимава с организацията на празника, казва Любомир Каримански

Новини
12:28 - 20 Май 2022
1276
ИТН гневни на министър Наско, оправдавал се с 24 май

Министърът на културата Атанас Атанасов е отказал да се яви на днешния парламентарен контрол с мотива, че трябва да организира честванията за 24 май. Това разкри от  трибуната депутатът от "Има такъв народ" и шеф на бюджетната комисия Любомир Каримански.

"Нима организационните качества на министъра трябва да са по-важни от въпроса на един народен представител? Аз няма как да приема това нещо. И много моля да се изясни министърът защо не присъства наистина за пореден път и няма как да приемем, че един министър се занимава с организационна дейност, а не се занимава с политика и с всичко това, от което народният представител се интересува", обърна се Каримански към шефа на парламента Никола Минчев. Той подчерта, че е проверил и дали министърът няма да пътува с делегацията за Италия, но не бил в списъка. Настоя и, че работата на Атанасов е да се занимава с политическа, не организационна дейност.

"Съгласен съм с аргументите ви относно, така да ги наречем, извинителните причини", отвърна му председателят на НС Никола Минчев.

Малко преди Каримански, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък поиска обяснение от Минчев защо министърът на вътрешните работи Бойко Рашков не е на парламентарен контрол. Още от миналата година движението иска от него да даде документи за проверките, които МВР направи по време на предизборната кампания сред членовете на партията в акцията срещу купуване на гласове. Според Карадайъ те са направени неправомерно, а полицията карала хората да подписва и протоколи без да е ясно за какво са те. Затова и движението отправи над 100 въпроса към министъра за всеки един от случаите, в които техен член е проверявал. Досега Рашков е отговорил на не повече от 20 от тях.

"Имам уведомление от четирима членове на Министерския съвет, сред които и г-н Бойко Рашков, че не могат да участват. Така или иначе той беше най-накрая с въпросите за днешния контрол. В рамките на устния отговор обаче не виждам как ще получите документите, може би трябва писмен въпрос", обясни Минчев.