ИТН подкрепя законопроекта на "Възраждане" за вендинг машини за лекарства

Актуални новини
11:41 - 18 Септември 2024
710
ИТН подкрепя законопроекта на "Възраждане" за вендинг машини за лекарства

Депутатите от "Има такъв народ" подкрепят промените на "Възраждане" на Закона за лекарствените продукти, с които се предлага продажба на лекарства чрез вендинг автомати с цел овладяване проблема със снабдяването.

Депутатът Андрей Чорбанов заяви, че и в момента лекарствата без рецепта не подлежат на контрол и че лекарствата, които ще са в автоматите, и сега могат да се купят от други места, различни от аптека:

"Нещо повече да попитам. Кой контролира саковете, които влизат всеки ден от Гърция и Турция? Влезте в аптеките, които са в Одрин, да видите как се пазаруват лекарства - една част, защото са много по-евтини от България, друга част, защото просто липсват в България. Защо фармацевтите не протестираха, когато затвориха хилядите малки аптеки по селата? Те ги затвориха, защото не отговаряха на маса от новите лицензионни режими. Защо тогава те не протестираха, че същите тези хора по селата остават без каквато и да е грижа по отношение на достъпност на лекарства? Аргументът, че фармацевтите консултират пациентите, когато си купуват лекарства, е меко казано, несериозен. Аз не си спомням някога да ме е консултирал фармацевт, когато си купувам аналгин за болка за зъб, или за каквото и да е друго".