ИТН поискаха третия мандат и президентска република (ВИДЕО)

Най-разумният ход е да има експертно правителство, заяви Тошко Йорданов

Политика
11:05 - 26 Юни 2024
3244
ИТН поискаха третия мандат и президентска република (ВИДЕО)

„Ниската избирателна активност постави редица предизвикателства пред българската политическа система, пред партиите. Обърка и много прогнози. Но в същото време големият проблем е, че поставя под въпрос легитимността на самите държавни институции. На тези консултации обсъждаме основно съставянето на кабинет с първия, с втория мандат. Но вие първи повдигнахте темата за третия мандат, в която вече се включиха и други партии".

Това заяви президентът в началото на консултациите с ИТН за съставяне на редовен кабинет. Днес е последният ден от консултациите с парламентарните групи, които организира Румен Радев преди да връчи първия мандат на ГЕРБ.

„Експертен кабинет в условията на политическа криза е единственият възможен вариант. Според нас най-разумният, практичен и верен ход на парламента е с третия мандат - ако вие прецените да го дадете на ИТН“, с тези думи се обърна към президента Тошко Йорданов. 

Заедно с Тошко Йорданов, на "Дондуков" 2 дойдоха заместник-председателят на ПГ на ИТН Станислав Балабанов и депутатите Александър Вълчев и Драгомир Петров.

"Ужасяващото е ниската избирателна активност. Отварям скоба колко всъщност са гласоподавателите в България, защото всъщност след извършеното преброяване има разлика от около 2 милиона между избирателен списък и преброяване на населението.

В този ред на мисли, ако преброяването на населението е по-вярното, то избирателната активност е малко под 50%. Зависи колко българи колко могат да гласуват. Има обаче и отлив от урните", коментира още Йорданов. 

Според него причината за това са политиците, не българските граждани. "В миналия парламент българските граждани гласуваха за определени политически сили, които заявиха какво ще направят и месец по-късно направиха точно обратното. Избирателите си казаха - аз защо да гласувам, след като те ме лъжат месец след края на изборите. Тоест доверието трябва да се върне от политическите партии и това е по един единствен начин - да си спазват думата", коментира той. И продължи: 

Не от сега, ние говорим за експертен кабинет в условия на политическа криза като единствен възможен изход за връщане на доверието на гражданите към хората, на които са делегирали отговорности в парламента. С първият и вторият мандат няма широка политическа подкрепа. Може да се съберат 121 депутата, но това няма да е широка политическа подкрепа. Затова най-разумният, практичен и верен ход на парламента според нас е с третият мандат, ако прецените да го дадете на ИТН, да се пристъпи към изработване на програма и съответно експертно правителство, което да изпълнява тази програма.

За да започнем да излизаме от икономическата, социалната, демографската - няма криза, в която да не сме влезли", каза Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

Цикълът консултации днес ще завърши със срещата с най-малката парламентарна група "Величие".

След първи два дни се разбра, че ГЕРБ планират да предложат на пленарната зала кабинет на малцинството с техен премиер, но без Бойко Борисов. Борисов заяви пред Радев, че очаква правителство с първия мандат, но според него, на практика излиза, че няма как да бъде съставен кабинет.