Иван Гешев: В мое лице мафията вижда огромна пречка

Бивш вътрешен министър вероятно се е срещал с криминално известни лица, за да търси нещо за мен, предположи главният прокурор

Политика
14:36 - 18 Април 2023
1832
Иван Гешев: В мое лице мафията вижда огромна пречка

В мое лице мафията вижда пречка и се е концентрирала по всякакви линии. Компромати от т. нар. журналисти и не само от сайта „Бърд”, плащане на 350 хиляди долара като последен транш на американски лобисти, 400 000 евро приготвени за отстраняване на висш полицай.

А един бивш министър на вътрешните работи вероятно се е срещал и с криминално известни лица, за да търси и той нещо за мен, освен археологическото изследване на дипломата ми. Ако този министър вкарваше толкова енергия в борбата с престъпността, може би щяхме да сме най-сигурната страна в ЕС. Това каза в интервю за breaking.bg главният прокурор Иван Гешев.

По думите му, в момента страната е в конституционна криза. 

"Достатъчно е да кажа, че ВСС и ИВСС са отдавна с изтекли мандати. Обяснявам си го с това, че ние си вършим работата в интерес на държавата и народа, а някои политици, олигарсите и мафията имат интерес да продължи това, което се случва през последните десетилетия и някои наричат преход. Просто защитават засегнатите интереси на престъпността, а не тези на хората. Което вече не е никаква новина. Ние сме последната преграда пред престъпността. Затова разбирам неистовите напъни да бъде дестабилизирана и прокуратурата. Обединяват се олигарси, свързани с Русия, като Цветан Василев, политици, криминални авторитети като лицето, известно като Къро, журналисти, издирвани от Интерпол и обикновени престъпници. Виждаме как плащат на американски лобисти за дискредитиране на прокурори и за отстраняване на висши полицаи. И това е най-малкото", коментира Гешев. 

"Много тъжно е да си министър на правосъдието, макар и служебен, и да не познаваш Конституцията, законите и практиката на Конституционния съд. Или да я познаваш и въпреки това да говориш на елементарно политическо ниво. Препоръчвам на г-н Зарков да прочете становището не на прокуратурата, а на Върховния касационен съд относно т. нар. законопроект. Ясно е, че той повтаря този на един от предишните му колеги, г-жа Йорданова, и явно е писан извън неговото министерство. Защото, ако случайно не е така, запознавайки се със становището на ВКС, човек може да остане с неправилното впечатление, че в Министерството на правосъдието няма юристи. Тъжно е и министър на външните работи като г-н Милков, да не знае, че няма проектозакон за отчетността на главния прокурор или че сме покрили като страна всички изисквания за Шенген. Поне това е позицията на ЕК. Трагично или комично. Въпрос на гледна точка", коментира още Гешев в интервюто.