Иван Гранитски: Вазов е измислил „влак”

Култура
17:45 - 22 Септември 2021
5699
Иван Гранитски: Вазов е измислил „влак”

Иван Вазов е една епоха, вселена в българската култура и колкото и да се твърдеше през последните годни, че неговият език е овехтял и трудноразбираем, тези твърдения се оказаха смехотворни.

Все повече виждаме изключителното значение на Иван Вазов и влиянието му върху духовното развитие и на съвременното българско общество, заяви в интервю за БГНЕС левият издател Иван Гранитски.

Той определи като несериозни твърденията на някои „пишман професори литератори, лингвисти и псевдолингвисти“, че той е труден за четене от младите. „Обратно – Вазов и в това е велик, че той е един от ковачите на новия български език.

Той е магьосник на словото. Правени са изследвания за лексикалния състав на творбите на Вазов – той си е служил с около 40 000 думи. Това е много внушително“, каза Гранитски. Той посочи, че Вазов е създател на отделни думи.

Например думата „влак“ е измислена от него, защото другата е „трен“.

„Тоест той е могъл да влезе до такава степен и е познавал до такава степен психологията на българския народ, народопсихологията, обичаите, традицията, че от древността до неговото съвремие е извлякъл истински поуки и съдържанието, смисъла на отделната дума.

През пролетта Гранитски разсмя читателите със стих, посветен на друга лява издателка – Светлана Шаренкова.

Текстът бе поместен в нейния в. „Земя“, насладете му се:

Крехка като статуетка

Светлана е сияние

с хермелинова наметка

фарфорово изваяние

Усмихва се благочестиво

замислена и нежна

Очи бадемови присвива

и ресниците премрежва

Какво изящество и страст

будещи велико въз­хищение

има в ангеличния ѝ глас

Светлана е любов и озарение.