ИЗБОР: Британска звезда живее в с. Миндя

Общество
19:05 - 10 Декември 2021
8975
ИЗБОР: Британска звезда живее в с. Миндя

Истинска знаменитост от Великобритания живее тихо и кротко в търновското с. Миндя, където политологът проф. Евгений Дайнов от години прави своя рок фестивал.

Тим Клинч е топ фотограф, носител на многобройни фотографски награди. Въпреки възможността да живее навсякъде по света, избира да се установи в Миндя.

Професионалната му работа е свързана с фотография на пътувания, снима и интериор, храна за престижни списания в Европа и Съединените щати и има публикувани над петдесет книги, предаде в. „Борба”.

Пише редовна рубрика в списанието Black & White Photography във Великобритания. Близо 11 години прекарва в Испания, 9 години във Франция, а сега вече шестнадесета година живее в България.

Още от малък не спира да пътува. Баща му е бил военен във флота и се налагало да се местят постоянно.

„Учил съм в 12 училища. Преди да навърша 16, не съм живял никъде за повече от 4 – 5 години. Може би това предопредели постоянните ми пътувания и в професионалния ми живот. Винаги съм обикалял, бил съм на толкова много места. Сега обаче имам тази къща и тя ми е достатъчна. Гледката тук е уникална, това е най-хубавото място в цялата област”, разказва пред „Борба“ Тим.

В селото англичанинът попада съвсем случайно. Преди повече от 20 г. претърпява тежък развод и търси промяна. Един ден неговата настояща приятелка му казва, че е попаднала на реклама на евтини къщи в България. Предлага му да разгледат и той се съгласява. Когато влизат в къщата и виждат гледката, решават, че това ще се превърне в техен дом.

На първия им оглед там било ужасно студено и термометърът показвал -15 градуса, но те били запленени от природата „Тя ми каза: „Можеш да смениш къщата, но никога не можеш да замениш тази гледка“. И това ми беше достатъчно да я купя”, разказва още фотографът.

Първоначално използвали къщата само за почивка, но постепенно започнали да остават за по-дълго, а сега не си представя да живее някъде другаде.

Тим не може да говори български, струва му се труден. Освен майчиния си английски владее добре испански и френски. Харесва българите и живота тук, впечатлен е от бързия интернет, според него това е най-бързият, който някога е срещал в пътуванията си по света.

А най-големият му проблем тук е отношението на хората към кучетата и това, че в България има ужасно много бездомни животинки. Той самият има такова, спасено от улицата, и го обожава.

Англичанинът е вегетарианец, а приятелката му е веган. Обожава българските зеленчуци и често готви именно с такива. Казва, че няма нужда да си ги отглежда в собствения си двор, защото всичките му съседи имат предостатъчно. Именно от местните се снабдява с домати, яйца, свеж чесън и плодове.

„Когато чужденците дойдат в България, те не знаят нищо за нея и остават очаровани. Страната е прекрасна, но е не толкова известна по света. Храната е фантастична, виното е великолепно, природата е красива. И това го казва абсолютно всеки. България е невероятна! Тя не е само Слънчев бряг и евтин алкохол”, убеден е британският топ фотограф.