Изборите в Германия: Социалдемократите и съюзът на Мекрел с еднакви гласове

Общество
20:35 - 26 Септември 2021
3888
Изборите в Германия: Социалдемократите и съюзът на Мекрел с еднакви гласове

Все още не е ясен категоричният победител на изборите за Бундестаг, които се проведоха в Германия днес, показват първите прогнозни резултати.

Според данните на Infratest dimap германската Социалдемократическа партия получава 25 процента от гласовете, колкото и християндемократите от ХДС/ХСС.

Трети са Зелените с 15 процента, които по-рано през годината дори бяха сочени за фаворити. В следващия Бундестаг ще попаднат още Свободната демократическа партия (11 процента), "Алтернатива за Германия" (11 процента) и Левицата (5 процента).

Настоящите избори бележат и края на канцлерството на Ангела Меркел. Първите резултати сочат, че след 16 години начело на Германия християндемократите могат да отстъпят канцлерския пост. Следващият канцлер на Германия може да е или министър-председателят на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, или настоящият вицеканцлер и номинация на социалдемократите Олаф Шолц. Те надделяват над лидерката на Зелените и тяхна номинация за канцлер Аналена Бербок.

Рекордните 47 партии и коалиции участваха на изборите. В 20-ия Бундестаг обаче вероятно ще попаднат само шест от тях. Очаква се рекорден да е и вотът по пощата. Вероятно около 40 процента от всички гласове са били подадени дистанционно. Пандемията от коронавирус е сред основните причини за това.

Внимание днес привлече гласуването на кандидата на ХДС/ХСС Армин Лашет, който сътвори гаф. При пускането на бюлетината в урната, той не я беше сгънал правилно, в резултат от което се разкри и гласът му. 

Наблюдатели очакват за първи път от 1957 година насам в следващото германско управление да влязат три партии. Най-вероятни изглеждат следните конфигурации: коалиция между ХДС/ХСС, Зелените и Свободната демократическа партия или съюз между ГСДП, Зелените и Свободната демократическа партия. Всички партии изключват коалиция с "Алтернатива за Германия", а участието на Левицата във властта също изглежда слабо вероятно.