Издирват вандали, надупчили паметника "Крило"

Осквернен е монументът на двамата летци, спасили от смърт жителите на Генерал Тошево

Новини
21:06 - 21 Август 2022
5336
Издирват вандали, надупчили паметника "Крило"

Полицията издирва вандали, осквернили паметника на двама военни летци, спасили преди 36 г. от смърт жителите на Генерал Тошево. Седмица преди честването на гибелта на кап. Венко Савов и ст. лейтенант Йордан Тенчев от общината установили, че паметникът “Крило” е направен на решето от стрелба с ловна пушка.

“Дупките от бренеке са над 50 с големина на монета от 1 лев. Това е вандализъм, който ни е трудно да приемем и осмислим. Вандализъм, който обаче се случва всяка година”, съобщиха от общината в публикация на сайта си, озаглавена “Ловният сезон започна... на крилото”, визирайки започналия миналата събота сезон за отстрел на пернати.

“Само след броени дни всички ние трябва да сведем глава в памет на върховната саможертва на двама свръхчовеци-герои. Твърде вероятно е обаче пред надупченото като швейцарско сирене крило да сме навели глава единствено от срам”, посочват от местната администрация.

Оскверненият паметник бе издигнат през 1996 година по инициатива на общината и със съдействието на поделение 28770 в Балчик. Той почита подвига на летците Венко Савов и Йордан Тенчев, които на 27 август 1986 г. при авария на самолет МИГ-21 вместо да катапултират, извеждат машината извън пределите на Генерал Тошево и загиват при разбиването, спасявайки стотици хора. През 2000 г. те бяха удостоени посмъртно със званието “Почетен гражданин”, техните имена носят и две улици в добруджанския град.