Изгнаници клети... Изложба за 100-годишнината от приемането на арменските бежанци бе открита в Музея на София

Култура
15:20 - 05 Октомври 2022
1567
Изгнаници клети... Изложба за 100-годишнината от приемането на арменските бежанци бе открита в Музея на София

Изложбата "Памет", посветена на 100-годишнината от приемането на арменските бежанци от българската държава, беше открита тази вечер Регионалния исторически музей в София. Инициативата е под патронажа на извънредния и пълномощен посланик на Република Армения в Република България Н. Пр. Армен Едигарян.

Днес в тази изложба ще видите историята и вещите на семействата, които са били принудени да напуснат домовете си, семейства, които са оцелели след плановете за унищожение, нечовешки проектирани и изпълнявани от Османската империя в началото на миналия век, каза посланик Едигарян. Тези оцелели бежанци бяха приети с топлина и състрадание от българското правителство и народ, тук те намериха нов дом, сигурно място за живеене, за организиране на живота си, за интегриране в българското общество, за развитието си и за запазване на националната си идентичност, отбеляза още той.

Посланикът посочи, че и днес единството на арменците по света, солидарността с арменската исторически справедлива кауза и ориентираният към бъдещето прагматичен подход към развитието и укрепването на тяхната независима държавност са повече от жизнена необходимост.

Едигарян каза още, че арменската общност в България днес запазва специфичната си роля на мост между двата народа и държави, допринасяйки и за поддържането на ефективни връзки и сътрудничество. Той допълни, че народите ни споделят европейски ценности, културна близост и дълбоко взаимно уважение и разбирателство.

Служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров каза, че има моменти в живота, когато колкото по-малко са думите, толкова повече е казаното. Според него такова е и събитието, което отбелязваме днес. Бих предложил да замълчим и отправим мисълта си към онази обща основа, в която се раждаме не просто българи, арменци или с друга етническа принадлежност, а сме човеци, отбеляза той и призова да запазим в паметта си жив спомена за акта на милосърдие, проявен от българския народ преди век, и да помислим ще могат ли и за нас потомците да кажат добра дума.

Наш ред е сега да дадем добър пример за проявена хуманност, за подадена приятелска ръка на подкрепа и съпричастност към съдбата на другия в трудни моменти, каза още той и допълни, че всеки един може да бъде докоснат от подреденото в залата.

От името на вицепрезидента Илияна Йотова присъстващите на изложбата приветства началникът на кабинета ѝ Кристиела Симеонова. Тя отбеляза, че експозицията освен да представя исторически факти, много повече разказва за съдбата на бежанеца, за човешки съдби, прекършени без време.

Тя ни припомня за една човешка добродетел, която ни е изключително необходима и днес - съпричастността и желанието да подадеш ръка за помощ или подкрепа към изпадналия в нужда. Преди повече от 100 години България и българският народ отвориха своите домове и сърца, за да приютят арменците, които търсеха спасение, каза тя.

По думите ѝ не са малко примерите, в които българският народ и държава показват своята състрадателност и съпричастие. Това българско гостоприемство видяхме и сега с търсещите убежище бежанци от Украйна, допълни тя.

За подготовката и реализирането на изложбата говориха директорът на РИМ-София доц. д-р Венета Ханджийска, главният редактор на в. “Ереван” Вартануш Топакбашиян и кураторът на експозицията Кателина Салтирова. Музикални поздрави към присъстващите отправи композиторът Хайгашод Агасян. Сред гостите на откриването имаше общественици, дипломати представители на арменската общност.

Историческият разказ на експозицията отвежда към началото на ХХ в., когато няколко вълни от арменски бежанци последователно пристигат в България. Споменът за нелекия им път до нашата страна, приемът и ежедневието им тук оживява чрез съкровени предмети, съпътстващи семействата в изпитанията и предаващи се през поколенията.

Включени са лични вещи, оцелели заедно със собствениците през пътя от историческите арменски територии до България, като връхна част на сватбена рокля, детски дрешки, незавършена покривка за легло. Показани са и документи - паспорти за временно пребиваване, визитни картички, семейни фотографии и др. Предметите пазят и емоциите от преживяното. Изложбата представя проучената информация под формата на фамилни истории.

Временната експозиция "Памет" се организира по инициатива на Координационни съвет на арменските организации в София. Партньор е арменската църква "Сурп Кеворк" в Пловдив. Тя е посветена на 30-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Република Армения и Република България.