Изхвърлиха рефера , провалил тотото на мача ЮАР - България

Сингапурският ортак на Коце Маца организирал двубоя, съдиите трябвало да вземат рушвет от 60 000 долара

Спорт
12:38 - 05 Април 2019
2709
Изхвърлиха рефера, провалил тотото на мача ЮАР - България

Съдията, уличен в схема за черно тото на мача ЮАР – България (1:1) през 2010 г., беше изхвърлен до живот от футбола. Девет години след двубоя на стадион „Орландо” в Йоханесбург реферът Фагла Коку от Того получи забрана от ФИФА да има каквато и да било връзка с футбола. Доказано е, че този мач е бил организиран от тото-мафията, само че арбитърът не успял да изпълни поръчката и цялата далавера пропаднала. Начело на схемата бил сингапурецът Дан Тан, шеф на престъпния синдикат, в който членувал и българският бос Костадин Хаджииванов – Коце Маца.

Тогоанският рефер Коку се панирал пред 60-хилядната публика в Орландо

Световната футболна централа ФИФА е провела продължително разследване, като е използвала и свидетелските показания, дадени пред съда от друг бандит – сингапуреца Уилсън Радж Перумал. Като защитен свидетел той разказва, че мачът ЮАР – България на 24 май 2010 г. в навечерието на световното първенство, е бил организиран от фирмата „Fooball4you”.

Тя принадлежала на бандитския синдикат на Дан Тан и Коце Маца и действала под прикритието на агенция за футболни срещи. Впоследствие групата беше разкрита, а повечето мафиоти начело с Дан Тан лежат в затвора. Без Хаджииванов, който все още се укрива успешно.

Според Перумал, футболистите на тогавашния треньор на България Станимир Стоилов, както и тези от Южна Африка, очевидно не са знаели в каква далавера ги замесват. За тези над тях като шефа на БФС Боби Михайлов и отговорника за националите Наско Сираков, който дори беше кум на Коце Маца, не става въпрос в показанията му. Затова и разследването на ФИФА приключва само до съдиите.

Дан Тан (вдясно) и Коце Маца (вляво) били главатарите на тотомафията

„За този мач бяха обещани 60 000 долара на главния съдия Коку от Того и двамата тъчрефери. Дан им каза: „Трябва ни да бъдат вкарани три гола”. Арбитърът и помощниците му отвърнаха: „Окей, бос, няма да има никакви проблеми”. Но когато Коку и неговите хора излязоха на терена пред 60 000 зрители, изведнъж се панираха”, свидетелства Перумал, който тогава е бил на водеща позиция в тото-мафията.

Той добавя, че всичко е вървяло добре за бандитите през първото полувреме, което завършва 1:1. Сангуени открива с глава след центриране от корнер, при което вратарят ни Ники Михайлов и защитата увисват като прани гащи. Малко след това Валери Божинов изравнява.

„Трябваше ни само още един гол, за да излязат залаганията. Някъде между 60 и 70 минута български футболист игра с ръка в наказателното поле. Всички очаквахме дузпа, но това копеле Коку не свири нищо. Мачът приключи при 1:1, а ние изгубихме много пари. След мача Дан Тан вдигна страшен скандал на съдиите, хвърли им около 2000 долара и ги изгони да си заминават”, казва още Перумал.

Бандата на Дан Тан и Коце Маца беше подгонена година по-късно, когато в турския курорт Анталия се игра мачът България – Естония (2:2), а унгарският арбитър свирна четири дузпи. Впоследствие всички, без Хаджииванов, бяха арестувани и лежаха в затвора.