Изкараха невменяем убиеца на млада жена

Близките на удушената Златена оспорват експертизите на психиатрите

Крими
12:34 - 23 Септември 2019
3347
Изкараха невменяем убиеца на млада жена

37-годишният Димитър Ръжев от пловдивското село Брестник, който уби миналата година по изключително жесток начин 24-годишната Златена в столичния хотел Рила, не може да носи наказателна отговорност.

Той е обявен за невменяем и според съдебномедицинска експертиза, по време на жестокото престъпление не бил психически адекватен.

Младата жена бе открита удушена, с травми по главата и забита в окото вилица на 17 декември 2018 година. Столичните криминалисти задържаха приятеля й Димитър Ръжев, който е криминално проявен - има регистрация за грабеж и притежание на фалшиви пари. Не е лежал обаче в затвора. 

След ареста стана ясно, мъжът страда от шизофрения, която се е отключила в детството му. Ръжев е от пловдивското село Брестник. Разведен с две деца.

Седмица след зверството той бе изправен пред съда, където му бе взета мярка за неотклонение „Задържане под стража”. Още тогава Ръжев призна вината си.

Месец по-късно обаче, той бе принудително отведен в психиатричната болница към затвора в Ловеч, за да бъдат направени всички необходими изследвания. 

На 15 април прокуратурата е прекратила наказателното производство спрямо Ръжев. Причината – според психолозите той е невменяем и не може да носи наказателна отговорност. В Ловеч е била изготвена експертиза от трима психолози, чието заключение е, че по време на убийството, шизофренията на Ръжев се е отключила.

„Не е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, поради което е и наказателно-неотговорен. Воден от това, прокурорът е прекратил наказателното производството”, се казва в решението на Софийски градски съд, цитира TrafficNews.

Непосредствено след ареста с Димитър са разговаряли двама експерти. Те са констатирали, че мъжът е адекватен, говорил е смислено и тяхното заключение е, че същия симулира заболяване. Изводи са направени и от сделката седмица преди убийството пред нотариус. Тогава е продал земеделска земя на своя роднина, като по време на изповядване на покупко-продажбата е бил с разсъдъка си.

Позовавайки се на първата експертиза, близките на жертвата подават възражение срещу решението на СГС. Според техния представител, решението на магистратите е неоснователно и законосъобразно. Изтъкнати са били факти, които не са били взети под внимание от експертите в Ловеч, а именно сделката за имота, държанието на Ръжев след ареста, както и първото заключение за симулация. Именно поради тези причини Софийски апелативен съд върна разследването на прокуратурата. Решението на Софийски градски съд е отменено, а разследването рестартирано. В момента психолозите отново правят пълни изследвания на Ръжев в клиниката в Ловеч.