Изкуствен мозък оживя

Още няма съзнание

Мистика
10:23 - 01 Септември 2019
6743
Изкуствен мозък оживя

Калифорнийски учени от Сан Диего правят огромен пробив тази година с отгледания от тях изкуствен мозък, който оживява. В края на 2018-та изследователите създават мозъчен модел от нервни клетки и десет месеца по-късно неочаквано откриват, че тъканта му започва да проявява активност, съобщава „Нюзюик“.

Самите биолози са изненадани от този факт и отбелязват, че честотата на невралната активност е безпрецедентна. По време на изследването учените поставили стволови клетки в жива култура, която наподобява средата на главния мозък на човека. Стволовите клетки постепенно се превръщат в клетки на мозъчната кора и започват да се свързват помежду си по такъв начин, че да образуват структура, подобна на мозъка. По време на експеримента са отгледани стотици органели - мозъчни елементи.

Мозъчните вълни, записани от учените, са координирани импулси, които се предават от неврони с определена честота. Тези вълни имат импулси, характерни за мисловните процеси, но според биолозите, полученият мозъчен модел е твърде примитивен и не може да има съзнание. Изследователите вярват, че в бъдеще ще успеят да получат нещо подобно на сигналите на човешкия мозък, които влияят на поведението, паметта и мисловния процес. В допълнение, полученият модел ще помогне да се намерят начини за лечение на мозъчни заболявания като аутизъм, шизофрения и епилепсия. Н есе изключва и вероятността в бъдеще резултатите да бъдат полезни за създаване на изкуствен интелект.