Изкуственият интелект позволява да си „говорим” с починали близки

Новини
10:12 - 16 Май 2024
3477
Изкуственият интелект позволява да си „говорим” с починали близки

Какви са рисковете от изкуствения интелект и каква регулация е необходима? Дали развитието на технологиите представлява проблем за личностното израстване? Темата в „Твоят ден” по NOVA NEWS коментират психологът Велислава Донкина и експертът по киберсигурност Любо Тулев.

Сред последните иновации, свързани с изкуствения интелект, са възможните срещи с починали близки. По думите на Любо Тулев всеки човек с достъп до интернет и компютърни знания може да „съживи” свои приятели и роднини. „Чисто технологично това не представлява никакъв проблем - има редица апликации. Необходимо е единствено да се създаде „шаблон” от запис на гласа на починалия”, каза експертът.

В контекста на етиката и регулацията на новите технологии Тулев отбелязва наличието на Европейски акт за изкуствен интелект. По думите на експерта "най-големият проблем е в интегритета на информацията, която генерира създаденият бот, тъй като той може да представя думи и мисли, които не принадлежат на нашите починали близки, а на техния изкуствен образ”.

„Загубата на близък е най-тежкото нещо за всички хора”, отбелязва д-р Донкина. „Ние успяваме да създадем спомен за важните ни хора и по този начин да бъдем независими в реалността, която никога не е чаровна и задоволяваща като фантазиите ни. Опасно е обаче, ако си представяме неща, които не съществуват, но не си даваме сметка за това”, допълни психологът.