Изнасилвачът на баби Осман с най-тежкия режим в затвора

Актуални новини
16:12 - 09 Декември 2021
2459
Изнасилвачът на баби Осман с най-тежкия режим в затвора

Варненският окръжен съд замени режима на изтърпяване на наказанието "лишаване от свобода" за убийство от "строг" на най-тежкия - "специален", на 18-годишния циганин Осман Ю., съобщиха от пресслужбата на съда.

През 2019 младежът е признат за виновен и получи 8 години и 8 месеца затвор за това, че заедно с брат си Станислав М., като непълнолетни, са ограбили, изнасилили и убили 77-годишна жена в Провадия, припомнят от съда. Когато извършили тежкото престъпление през ноември 2017 г., Осман бил 14-годишен, а Станислав на 16 години.

Заради възрастта си двамата започнали изтърпяване на присъдите си в поправителния дом към затвора във Враца.

След няколко месеца Осман Ю. извършил бягство, отнел автомобил и получил нова присъда. В затворническото му досие е посочено, че през юни 2020 г. служителите на затвора се наложило да употребят сила поради неговото неконтролируемо и агресивно поведение, унищожено имущество и опасност от нараняване на длъжностно лице. Със съдебно определение били отменени изцяло зачетените му 125 работни дни.

След навършване на пълнолетие Осман Ю. бил преместен в затвора във Варна. Последната му оценка на риска от рецидив се повишила на 91 точки - голяма вероятност да повтори деянията си и висок риск от вреди към обществото и местата за лишаване от свобода.

Осман Ю. имал 7 наказания, нито една награда, а срещу него са в ход нови две преписки за физическа саморазправа с други лишени от свобода.

Съдът прецени, че са налице грубост и системност в извършените от Осман Ю. нарушения на реда и дисциплината. Анализът на поведението му води до извода, че то представлява опасност за живота и здравето на всички около него, поради което съдът замени режима на изтърпяване на наказанието.

Определението подлежи на обжалване. От съда припомнят, че през юни тази година е определен по-тежък режим и на другия съизвършител на престъплението.